Lekker makkelijk - Hydrosystemen - Stadstuinieren
Moestuin

Lekker makkelijk – Hydrosystemen

“Groeien hoeft niet perse in grond’

Licht, water en voeding zijn onmisbaar voor een plant. De combinatie van deze drie elementen zorgt er voor dat een plant succesvol groeit, vrucht zet en voor nageslacht zorgt. Je zou denken dat grond ook in deze mix voor succes zou zitten. Maar wist je dat veel planten het ook erg goed doen in het water? Groeien hoeft niet perse in grond, maar kan ook in een watercultuur, ook wel hydrocultuur genoemd.

Hydrocultuur is er in vele vormen, van volledig zonder grond groeien tot het oude systeem van het watertouwtje, gebaseerd op de gebruiken van de oude Egyptenaren. Oude beschavingen ontdekten al dat door planten optimaal te voorzien van water, het groeien een stuk makkelijker en effectiever is. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze alternatieve groeimanieren, die groeien in de stad en in huis nog aantrekkelijker maken.

Altijd in contact met water
Pure hydrosystemen maken alleen gebruik van water. Hierbij groeien de wortels van de plant op een andere manier, waardoor ze langdurig in een laag met water kunnen staan. De Azteken ontdekten deze manier van groeien bij gebrek aan vruchtbaar land en staan bekend om hun drijvende tuinen. Nu wordt deze techniek ook veel gebruikt door grote tuinbouw bedrijven. Het nadeel van dit systeem is dat het, door het stilstaande water, gevoelig is voor vervuiling en de planten erg duur zijn in de opkweek en dus aanschaf.

WaterWick

WaterWick is een ander systeem dat groeien met grond en aarde combineert. Door een watertouwtje in de grond te drukken en het uiteinde in het water te hangen, staat de plant altijd in verbinding met het water. Wanneer de plant dorst heeft zal deze door een soort van vacuüm wat ontstaat in de aarde, aan het touwtje zuigen, als een rietje. De plant wordt zo optimaal bewaterd en handmatig water geven is niet meer nodig.  Je dringt het water niet op aan de plant, maar laat de plant het zelf gebruiken wanneer nodig.
Het resultaat van deze manier van hydrocultuur is een plant die gelijkmatig water binnenhaalt. Dit geldt voor buiten en voor binnen en heeft zich de afgelopen jaren volledig beproefd. Planten die op deze manier altijd toegang hebben tot water en dit kunnen drinken wanneer zij dit willen, groeien en bloeien beter en geven meer bloemen en vruchten.

Huis, tuin en keuken hydrosystemen

Ook jij kunt zo langer genieten van je verse plantjes. Neem bijvoorbeeld een kruidenplantje uit de supermarkt. Meestal heb je hier maar enkele dagen plezier van. Wanneer je deze van een WaterWick voorziet heb je maandenlang verse kruiden uit eigen keuken.

Een andere manier waarop je deze techniek kan toepassen is met de hulp van PVC buizen. Door gaten in de buizen te maken, kun je hierin tomaten- en aardbeienplantjes groeien. Vul de buis met water en prik het watertouwtje in de potjes. Met een eenvoudig waterpompje zorg je dat het water regelmatig ververst. Zo kun je ook in de tuin je planten naar behoefte water geven en ze optimaal zien groeien.

Hydrosystemen: groeien op grote schaal

Ook op grote schaal wordt er in de stad al flink gebruik gemaakt van hydrosystemen. Op daken is het ideaal om via hydrotechnieken gebruik te maken van regenwater. Daken in de stad kunnen door Rooffood systemen als waterbuffer gaan dienen en zo wateroverlast in de stad tegengaan. Ook is het zo dat hoe meer water wordt verdampt door plantjes, hoe meer de stedelijke temperatuur getemperd kan worden. Een groot bijkomend voordeel is natuurlijk dat een groene stad van boven prachtig is en er op grote schaal vers groenten en fruit aan de stad geleverd wordt.

Naast de horizontale oplossing boven op daken kunnen we de komende tijd ook dit soort hydrosystemen verwachten om groene wanden mee te maken. Deze wanden zijn per definitie al een hydrocultuur wand aangezien ze continu vochtig gehouden moeten worden om de boel groeiend en groen te houden. Maar daar zit ook vaak het probleem, de ene plant wil meer drinken dan de andere en zie dat maar eens te regelen met een irrigatie systeem. Door water door het systeem te laten sijpelen en de planten in bakken met een waterlont te zetten wordt dit wederom door de plant zelf bepaald. Dit zal resulteren in een groene wand met mooie verschillende groeiende en bloeiende planten, eetbaar of niet eetbaar.

Deze tijd vraagt om nieuwe oplossingen, maar vaak zijn de oplossingen reeds bedacht en moeten deze alleen op een nieuwe manier bekeken of verwerkt worden om weer een succesvol te zijn. Zo kunnen we samen de stad vergroenten.

Meer inspiratie:

Tuin zonder grond: de raamtuin
Groene oase midden in de stad
Plantenvoeding voor hydrosystemen
Verticaal groen
Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2015-01

Meer over:

logo
Sluiten
close