Moestuintips - Wanneer start je met zaaien? - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Wanneer start je met zaaien?

Er is nu nog weinig te doen in de tuin dus ik zit veel binnen. Maar deze weken sta ik echt te poppelen om aan de slag te gaan. Kriebelt het bij jou ook al? Waarschijnlijk wel want ik lees overal de vraag “kan ik in januari starten met voorzaaien?” Mijn antwoord hierop is dan altijd: “op wat kiemgroente na kan dat eigenlijk nog niet.” Maar wanneer kun je dan eigenlijk wel starten met zaaien en wat zaai je dan?

Nadeel van te vroeg zaaien

Zaai je nu (januari of februari) wel komkommers of tomaten, dan is het grote nadeel dat de planten na een tijdje enorm groot worden en veel ruimte innemen op je vensterbank. Dit komt omdat het binnen natuurlijk lekker warm is en de zomer wordt nagebootst. Maar de planten kunnen toch echt nog lang niet naar buiten. Buiten kunnen ze pas na half mei wanneer de kans op nachtvorst verdwenen is. Bij vroeg zaaien zit je dus een lange tijd met enorme planten in je huis.

Laat je vooral niet gek maken door wat anderen doen. Volg de informatie die op de achterkant van de verpakking staat, want hier staat eigenlijk voldoende informatie op om op eigen gevoel te kunnen starten met het zaaien. Natuurlijk kun je ook gewoon eerder zaaien, dan weet je precies wat er gebeurt. Door dingen zelf te testen en fouten te maken, leer je alleen maar heel veel.

Voordeel van binnen zaaien 

Het grote voordeel van het voorzaaien van bepaalde gewassen is simpelweg dat je er dat jaar ook echt van kunt oogsten. Veel planten hebben namelijk zeker een paar maanden nodig om stevige planten te worden, waarna ze ook echt bloemen geven die later de vruchten zullen vormen. Denk bijvoorbeeld aan de tomaten. Het groeiproces van tomaten duurt bijna een half jaar van het zaaien tot de eerste oogst.

De pepers, paprika’s en aubergines ondergaan een nog langer proces van zaadje tot vrucht. Start je pas met het zaaien in mei, dan kun je er donder op zeggen dat je niet kunt oogsten van deze planten. Het is gewoon te koud, te nat en er schijnt te weinig zon aan het einde van het jaar om deze planten toch nog te helpen. Natuurlijk is het anders als je een kas hebt. Met een kas kun je het seizoen verlengen door eerder te starten en langer door te gaan. Maar zelfs in een kas is mei echt te laat om met deze gewassen te starten. Ook het verplaatsen van planten van buiten naar binnen is niet alleen meer werk, maar is ook veel minder goed voor de plant.

Dus als je er in het begin al rekening mee kunt houden, waarom zou je dat dan niet doen?

Meer moestuintips:

Moestuintips – Moestuin starten
Moestuintips – Zaden en bollen kiezen
Moestuintips – Zaden kiezen
Moestuinkalender
Moestuinbak van wilgentakken maken.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren: blog februari, tekst en foto’s Floor Korte.

 

 

 

 

logo
Sluiten
close