Moestuintips - Zaden en bollen kiezen - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Zaden en bollen kiezen

Zomerbloeiers

Bollen en zaden kiezen

Februari is de maand van het maken van plannen, lijstjes, tekeningen en nog meer lijstjes. Natuurlijk wel lekker binnen, want het water komt nog met bakken uit de hemel en het is nog koud. Ik hou van lijstjes. Het geeft me structuur en overzicht.

‘Als je zomerbloeiers kiest, denk dan ook aan de bijen en hommels’

Met een lijst zie je in een oogopslag wat je nog nodig hebt om je droom te realiseren voor het nieuwe seizoen. Die droom kan eten uit de moestuin zijn, een plek creëren om te ontspannen en alles wat erbij komt kijken aan oogst is mooi meegenomen, of een plek waar je hele mooie bloemen kunt plukken. In deze blog geef ik je een aantal handige tips voor het kiezen van de juiste zaden, bollen en knollen.

Zaden uitzoeken

Voordat je zomaar alle zaden bestelt die je mooi en leuk vindt, is het goed om eerst de zaden die je nog hebt op een rijtje te leggen. Welke zaden kun je dit jaar nog gebruiken?  Noteer deze zaden op een lijst waar je meteen ook de zaaidatum noteert. Zo ontstaat er uiteindelijk een op maat gemaakte zaaikalender. Als je wensenlijstje compleet is voor het komende moestuinseizoen dan weet je welke zaden je al hebt en welke nog ontbreken. Deze zaden kun je dus bestellen. Natuurlijk komt soms een moment dat je verleid wordt om je lijstje te wijzigen. Je ziet misschien zaden in de winkel waar je ogen van gaan glimmen, of gewassen waar je niet eerder van hebt gehoord. Dat maakt het leuk toch, je kunt je wensenlijstje nog wel 10 keer veranderen voordat je daadwerkelijk start. Het belangrijkste is dat jij er blij van wordt, het een plek wordt waar je graag wilt zijn en waar je ook nog eens uit kunt oogsten en plukken!

Wees op tijd

Wees op tijd met het bestellen van zaden, bollen en knollen. Je merkt dat de afgelopen jaren de vraag naar zaden en mooie zomerbloeiers enorm is toegenomen, dit is natuurlijk super. Het lijkt alsof iedereen aan het vergroenen is en dat juichen wij alleen maar toe. Wel betekent dit dat de telers ook sneller door hun voorraad heen zijn. Zorg er dus voor dat je tijdig bestelt, dan weet je zeker dat jouw favoriete bol nog verkrijgbaar is.

Bollen en knollen

Voorjaarsbloeiers zijn heel wat anders dan de zomerbloeiers. De naam zegt het eigenlijk al, ze bloeien op een ander moment in het jaar. De zomerbloeier zijn zeer vorstgevoelig en gaan pas in het voorjaar/half mei de grond in. De voorjaarsbloeiers kunnen juist wel goed tegen de kou en poot je in het najaar zodat ze in het vroege voorjaar boven de grond uit piepen.

Mijn favoriete zomerbloeiers

  • Dahlia
  • Gladiool
  • Ranonkel
  • Liatris
  • Lelies
  • Abessijnse gladiool
  • Allium
  • Afrikaanse lelie
  • Aronskelk

Bollen en knollen rooien

Zorg dat je de zomerbloeiende bollen en knollen uit de grond haalt voordat de vorst eraan komt. Dit noemen ze ook wel rooien. Dit doe je meestal in oktober november. De bollen en knollen bewaar je ergens droog zodat deze in het voorjaar het jaar erna weer voorgetrokken en uiteindelijk buiten uitgeplant kunnen worden (mei). Laat je deze bollen en knollen zitten in de grond dan is de kans heel erg groot dat ze na de vorst niet meer opkomen. Dahlia’s rooien – stappenplan

 

Meer moestuintips:

Kruiden zaaien en oogsten
Verrassende eetbare bloemen – Vlog
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Paprika zaaien en oogsten
Groene Portretten: Daslook

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Stadstuinieren: Blog januari, Floor Korte

logo
Sluiten
close