Groene Portretten: Daslook - Stadstuinieren
Groene verhalen

Groene Portretten: Daslook

Sommige planten brengen zoveel teweeg bij mensen dat er speciale feesten worden georganiseerd om hun bloei te vieren. Daslook (Allium ursinum) is zo’n plant. In en om het Mecsekgebergte in Hongarije kun je aan het begin van de lente bijvoorbeeld het “medvehagyma-fesztivál” bezoeken, waar talloze daslookgerechten te proeven zijn (ook daslookhoning!).

Zelf ben ik ook weg van daslook. Het is een betoverend gezicht om de plant in het wild te zien bloeien en ik kijk er elke winter weer naar uit. De geur, de smaak, de zee van witte bloemen… het is een cadeautje van de natuur. Daslook komt in bijna alle Europese landen voor, behalve in het gebied rondom de Middellandse Zee. Ook buiten Europa kun je de plant vinden, in de Kaukasus en Rusland bijvoorbeeld.

“Het eerste jaar zal de opkomst bescheiden zijn, maar daarna zijn de meerjarige bollen niet meer te stoppen”

Daslook kweken in potten

Gelukkig kun je de overheerlijke plant vrij makkelijk in je eigen tuin kweken en zelfs in potten en bakken op een balkon! Er zijn zowel zaadjes als bolletjes en plantjes verkrijgbaar. Voor zaaien moet je echter een lange adem hebben, de zaadjes ontkiemen namelijk bijzonder traag. Ik zou jullie om die reden willen adviseren om bolletjes of plantjes te kopen. Het eerste voorjaar zal de opkomst bescheiden zijn, maar daarna zijn de meerjarige bollen niet meer te stoppen. Houd wel de natuurlijke habitat van de plant in gedachten: daslook voelt zich op z’n best in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige en kalkhoudende ondergrond. Een flinke schep compost en wat extra kalk is daarom niet verkeerd. Na de bloei sterft het bovengrondse deel van de plant langzaam af, om in de vroege lente van het jaar daarop weer naar boven te komen. Oogst dus niet alle bladeren, de bollen halen daar namelijk tot op het laatst moment voeding uit.

Salade, pesto, marinade, kazen, kwark, soep, pizza, quiche, lamsvlees… alles wordt lekkerder met daslook. Niet alleen met het gezonde blad, maar ook met de bloemen.

Met de daslook op mijn balkon maakte ik een heerlijk sodabrood.

Recept met daslook

Ook leuk om te lezen:

Recept: Daslookpesto
Wildplukken: Daslook
Postelein kweken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-02 – Tekst en fotografie: Stella Faber

Meer over:

logo
Sluiten
close