Slasoorten zijn gewassen die zowel als op een plek in de zon als schaduw gekweekt kunnen worden. Maar niet alles kan zomaar overal. Hieronder heb ik dus de slasoorten voor de zon en de schaduwplekken weergegeven.
Zon slasoorten
- Kropsla: Kropsla, zoals de klassieke ‘Butterhead’ en ‘Iceberg’ variëteiten, kan goed groeien in zonnige gebieden. Zorg ervoor dat je ze voldoende water geeft om uitdroging te voorkomen, vooral tijdens warme periodes in de zomermaanden.
- Romaine sla: Romaine sla, ook bekend als ‘Cos’ sla, is een stevige slavariant die goed tegen warm weer kan en veel zonlicht kan verdragen. Deze sla heeft langwerpige bladeren en een stevige textuur, ideaal voor salades en wraps.
- Krulsla: Krulsla is een veelzijdige slavariant die goed groeit in de volle zon. De bladeren hebben een knapperige textuur en een milde, verfrissende smaak. Regelmatig water geven helpt bij het voorkomen van bitterheid in de bladeren.
- Andijvie: Hoewel het technisch gezien geen sla is, wordt andijvie ook vaak gebruikt in salades. Het groeit goed in zonnige omstandigheden en heeft stevige bladeren.
- Spinazie: Spinazie groeit goed in zonnige plekken zolang hij genoeg water krijgt. Ik ben gek van spinazie en het is ook nog eens ontzettend gezond. Daarom staat het dan ook bijna het hele jaar in de moestuin.
Schaduw slasoorten
Niet alle slasoorten hebben uren en uren zon nodig per dag, gelukkig zijn er gewassen die dus ook met minder zon heel goed kunnen groeien. Hieronder vind je er een aantal.
- Eikenbladsla: Deze slasoort groeit redelijk goed in de schaduw en produceert decoratieve bladeren die lijken op eikenbladeren. De bladeren hebben een zachte textuur en een licht nootachtige smaak.
- Krulsla: Krulsla is een andere slavariant die goed kan groeien in de schaduw.
- Rucola: Hoewel technisch geen sla, gedijt rucola goed in de schaduw. Deze pittige bladgroente voegt een heerlijke smaak toe aan salades en kan ook worden gebruikt als garnering voor pizza’s en pasta’s.
- Veldsla: Dit koudebestendige gewas groeit goed in de schaduw en kan zelfs in de winter worden geteeld. Veldsla heeft een milde smaak en een zachte textuur, waardoor het een veelzijdige toevoeging is aan salades en sandwiches.
- Spinazie: Hoewel geen sla, wordt spinazie vaak als alternatief gebruikt. Het groeit redelijk goed in de schaduw en gedijt goed in koelere temperaturen. Spinazieblaadjes kunnen rauw worden gegeten in salades of gekookt als bijgerecht.
Nog meer over sla:
Klaverzuring met botersla
Veldsla kweken en oogsten
Sla (zaaien) in de kelder
Sla en stengeluitjes uitplanten
Stadstuinieren: Blog maart, tekst Floor Korte