Veldsla kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Veldsla kweken en oogsten

Veldsla in pot

Het is en blijft een uitdaging om je tuin tijdens de wintermaanden eetbaar te houden, maar met een gewas als veldsla (Valerianella locusta) kom je een heel eind. Ik vind het in ieder geval een makkelijk te kweken groente.

‘Red Rosie krijgt prachtige bruinrode blaadjes en brengt wat kleur in de wintertuin’

Veldsla kweken

Ik heb twee grote favorieten als het om rassen gaat: ‘Verte de Cambrai’ en ‘Red Rosie’. De laatste krijgt prachtige bruinrode blaadjes en brengt wat kleur in de wintertuin.

Het zaaien van veldsla doe je in augustus, september of oktober. Ik doe dat altijd in zaaitrays en plant de zaailingen uit als ze drie tot vijf centimeter groot zijn. Je moet de jonge plantjes wel beschermen tegen slakken, die zijn er namelijk dol op en kunnen in de herfst nog net zo levenslustig zijn als tijdens de zomermaanden. Verder is het belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat. Zo hebben de planten een ‘voorraad’ om uit te putten.

Veldsla kweken in pot

Veldsla doet het prima in potten en bakken en een beetje vorst, sneeuw of hagel kan de plant niet deren. Worden de weersomstandigheden echt bar en boos, dan kun je er een cloche (stolp van glas of plastic) overheen zetten of een tentje bouwen van vliesdoek.

TIP: Heb je tulpenbollen gepoot, dan kun je de laag grond boven de bollen gebruiken om veldsla uit te planten. Veldsla wortelt heel ondiep en tegen de tijd dat de tulpen verschijnen, is de veldsla allang op.

Recept: Pesto met veldsla

Er zijn ontelbaar veel recepten te vinden voor salades met veldsla en ik heb daarom besloten om dit keer iets anders te proberen. In het Duitse boek ‘Herbst & Winter Gemüse” van Anne Rogge vond ik een recept voor veldsla-pesto. In dit recept worden walnoten gebruikt en dat is een goede combinatie met de licht nootachtige smaak van veldsla.

Dit heb je nodig*

  • 80 gram walnoten
  • 80 ml walnotenolie
  • 100 gram veldsla
  • 75 gram geraspte Gruyere kaas
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper

*Met de hoeveelheden kun je natuurlijk spelen als je van pittigere, dunnere of juist stevigere pesto houdt.

Zo maak je het:

  1. Rooster de walnoten in een koekenpan zonder olie.
  2. Doe de walnoten samen met de walnotenolie, veldsla, kaas en knoflook in de blender en mix alles.
  3. Proef en voeg eventueel zout of peper toe.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie:

Heb jij al eens wintertomaten gekweekt?
Recept: Pesto met zuring
Schijnbare chaos in de stadstuin
10 tips voor een eetbaar balkon

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04  Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close