Moestuinmoeder: Zaadhandel - Stadstuinieren
Groene verhalen

Moestuinmoeder: Zaadhandel

Ik sta nog niet helemaal in de startblokken voor het nieuwe tuinseizoen, maar zwerf nog rond door zadengidsen en websites. Het leukste van het zelf kweken van groenten, fruit en kruiden vind ik dat je steeds weer iets nieuws uit kunt proberen. Als in de winter de bestelformulieren van de zaadhandel hier in de keuken rondslingeren, moeten mijn jongens altijd even grinniken. Ja, zaadhandel, ik weet het, dat kan ook heel ergens anders over gaan. Pubers! Daarbij houdt hun interesse overigens meteen op, al hopen ze stilletjes dat moestuinmoeder niet weer met pastinaken aan komt zetten.

“Nieuwe bemesting erin, mooie compost erdoor en lekker grasduinen naar nieuwe zaden”

Een schone lei

Wie mijn columns in Stadstuinieren heeft gelezen weet dat ik komend jaar iets minder vierkante meters tot mijn beschikking heb. Ik heb wat meters afgestaan aan mijn buurman, zodat ik meer tijd voor andere hobby’s overhoud. Hoe leuk ik het moestuinieren ook vind, het is soms een race tegen de klok om alles in en uit de grond te krijgen. Het wordt voor alle planten dus een beetje inschikken. Of het wordt voor mij tijd om andere keuzes te maken. En dat is lastig, als je het zadenaanbod langsloopt. Ik maak altijd een overzicht van de zaden die ik nog heb en die nog goed zijn. Probeerde ik vorig jaar nog wat oud zaad te laten ontkiemen, nu weet ik dat dat verspilde moeite is. Ook in de moestuin kun je soms beter met een schone lei beginnen. Nieuwe bemesting erin, mooie compost erdoor en lekker grasduinen naar nieuwe zaden.

Klassiekers …

Naast mijn eigen overzichtjes vallen er lange, ingevulde bestellijsten in de brievenbus van het tuinhuis. Ik heb het dit jaar op mij genomen om de zadeninkoop van het volkstuincomplex te regelen. Binnenkort haal ik de dozen met zaden op en organiseren we een gezellige ophaalochtend als start van het nieuwe seizoen. Het gaat dan vanzelf weer kriebelen, als ik zie wat iedereen voor plannen heeft gemaakt. Zelf ga ik voor een paar klassiekers, waarmee ik afgelopen jaren al veel succes had: de heerlijke flespompoen bijvoorbeeld, die ik op mijn composthoop zet. De Aziatische bladgroente Tatsoi, die ik tot ver in het najaar kon oogsten en verwerken in Chinese roerbakschotels. En ik hoop weer om mooie rode pomodori, waar ik zomerse tomatensalades mee maak.

… En verrassingen

De artikelen en foto’s van Peter Bauwens in Stadstuinieren hebben mij lekker gemaakt om eens wat apartere gewassen te gaan zaaien. Ik heb gekozen voor de aardappelboontjes, met mooie witte bonen en bloemen. Ook heb ik de edamame sojaboontjes Butter Bean besteld, vanwege de hoge opbrengst. En ik ga proberen om de spons-kalebas te kweken. Zoek ‘m maar eens op, dan herken je ‘m vast uit de badkamer! Om de jongens een beetje gek te maken, heb ik de gekleurde mais op mijn lijstje gezet: de Rainbow Inca. En dan zeg ik natuurlijk niks. Eens kijken wat voor blikken dat weer oplevert aan tafel. Ik heb er zin in!

Moestuinmoeder: Roze tuinbonen
Wintertomaten
Courgette kweken en oogsten
Moestuinmoeder: Doping

 

Stadstuinieren 2017-01 – Tekst en fotografie: Susan Lambeck

logo
Sluiten
close