Moestuintips - Moestuinplan maken - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Moestuinplan maken

Floor Korte Moestuinplan

Start een moestuin altijd met een moestuinplan: bedenk eerst wat je lekker vindt en wat je veel eet. Een moestuin is leuk om te hebben, maar het is nog leuker om er gewassen uit te kunnen eten waar je blij van wordt.

“Een moestuin is nog leuker als je er gewassen uit te kunnen eten waar je blij van wordt”

Maak een lijstje met wat je in de tuin wilt hebben. Start je voor het eerst met moestuinieren, kies dan vooral niet te moeilijke gewassen, maar begin met de basis.

Basisgroenten

  • Radijs
  • Sla
  • Boontjes
  • Wortels
  • Kruiden
  • Aardbeien
  • Courgette

Als je alles wat meer onder knie hebt, kun je de moeilijkste gewassen proberen zoals bijvoorbeeld artisjok en asperges.

Warmte

Het is heel belangrijk om rekening te houden met de groenten die eigenlijk in een kas groeien, waar het lekker warm is. Als je geen kas hebt, kun je het buiten proberen, maar ik kan je vertellen dat de zomers in Nederland helaas niet warm genoeg zijn om bepaalde groente en fruit buiten te verbouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aubergine, komkommers en meloen.

Goede buren in de moestuin

Als je een lijstje hebt gemaakt met wat je allemaal in de tuin wilt verbouwen, is het goed om te kijken welke gewassen in de tuin vriendjes van elkaar zijn. Ik weet dat de meningen verdeeld zijn over combinatieteelt. Sommige moestuinders zweren erbij en sommige niet. Ik merk dat het bij sommige combinaties zeker wel helpt, zowel onder als boven de grond. Door de stoffen en geuren die sommige planten afgeven, blijven bepaalde beestjes weg (aaltjes bijvoorbeeld) of versterkt de stof die uit de wortels komt de plant van de buren (zoals aardbeien en knoflook). Ik zet ook altijd wortels en lente-ui of prei naast elkaar. Dit zorgt dat de wortel- en de uienvlieg wegblijven. Ik zet afrikaantjes ook altijd bij de tomaten, omdat afrikaantjes aaltjes tegengaan in de grond. Tomaten zijn namelijk heel erg gevoelig voor aaltjes.

Wisselteelt

Het is niet alleen belangrijk om rekening te houden met goede en slechte buren, maar ook om wisselteelt toe te passen. Wisselteelt is eigenlijk heel makkelijk en goed voor je moestuingrond. Het is de afwisseling van de groentefamilies die geteeld worden op hetzelfde stuk grond in opeenvolgende moestuinjaren. Alle groenten worden verdeeld in 6 groepen/families en zo duurt het dus weer 6 jaar voordat dezelfde soort groente op dezelfde plek in de tuin of bak groeit. Dit doe je vooral om de bodem niet helemaal uit te putten en om ziektes te voorkomen. Het is ook goed om te weten dat door het wisselen van de gewassen de structuur van de bodem sterker wordt. Door de groei van diepe en ondiepe wortels wordt de grond luchtiger en hoef je minder te spitten en te ploegen. Daarnaast is dit ook beter voor de beestjes in de grond en het zorgt er hierdoor ook voor dat er minder ziektes zich in de grond kunnen nestelen.

Door de groentefamilies duidelijk en op een gelijkmatige manier onder te brengen in zones in de tuin, is het maar 1 keer nodig om een moestuinplan te maken. Het volgende jaar is het dan een kwestie van doorschuiven.

Meer moestuintips:

Moestuintips van Floor Korte: Kruiden zaaien
Moestuinplannen van Peter Bauwens
Chilipepers: Planning voor een nieuw seizoen
Taco’s Stadsmoestuin: juni en juli
Moestuin voor kinderen: De aanleg

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog januari, Floor Korte

logo
Sluiten
close