Permacultuur in de moestuin: Afdekken met karton - Stadstuinieren
Moestuin

Permacultuur in de moestuin: Afdekken met karton

permacultuur afdekken met karton

“Door geschikte groenteplanten door gaten in het karton te planten, kun je ook in het seizoen dat je de grond aan het ontginnen bent al wat oogsten”

Permacultuur in de moestuin

Moestuinieren wordt vaak gezien als een leuke maar arbeidsintensieve bezigheid die zwaar is voor je rug. Een traditionele moestuinier spit in het voorjaar zwoegend zijn lapje grond om en heeft het hele moestuinseizoen zijn handen vol aan wieden, schoffelen en watergeven. Even op vakantie gaan heeft al gauw desastreuze gevolgen, want in afwezigheid van de ijzeren hand die de natuur in bedwang houdt wint onkruid het snel van de groente. Permacultuur biedt een alternatief: door tuinieren niet als een strijd tegen de natuur te zien maar als een samenwerking, kun je ook met aanzienlijk minder inspanning veel uit je moestuin oogsten. Zelfs als je in de zomer drie weken op vakantie gaat.

De drie belangrijkste beginselen van permacultuur moestuinieren zijn:

  • Rust voor de bodem (ofwel: niet spitten)
  • De grond beschermen door hem bedekt te houden met mulch
  • Diversiteit

In dit artikel kun je lezen hoe je de grond onkruidvrij kunt krijgen voordat je aan de slag gaat met je vaste bedden.

Moestuin afdekken met karton?

Voordat je volgens het permacultuur principe vaste bedden maakt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond nagenoeg onkruidvrij is. Geduldig alle stukjes wortel verwijderen is heel arbeidsintensief en wij kiezen er liever voor om het onkruid kapot te krijgen door het een seizoen af te dekken met karton. Het principe is simpel: planten hebben licht nodig om te groeien en als je het licht wegneemt, gaan ze op den duur dood. Je moet er rekening mee houden dat de grond een hele groeiseizoen afgedekt moet blijven, maar dat betekent niet dat je er in die tijd niks aan hebt. Door wat geschikte groenteplanten door gaten in het karton te planten, kun je ook in het seizoen dat je de grond aan het ontginnen bent al wat oogsten.

Stappenplan tuin onkruidvrij maken:

  1. Maak de eventueel aanwezige hoge planten plat
    Je kunt de begroeiing maaien en laten liggen, of je kunt het eenvoudig platstampen. Bij lage begroeiing (zoals kort gazon) hoef je niks te doen.
  2. Verspreid een laag mest over de tuin
    Vooral als je grond arm is en niet in de beste conditie, moet je wat bemesting toevoegen. Dit kan in de vorm van (eigen) compost of verteerde stalmest. Hiermee breng je ook het bodemleven goed op gang. Het maakt niet uit dat in compost en stalmest meestal onkruidzaden zitten – als ze ontkiemen, zullen ze toch niet door het karton heen kunnen groeien en zullen ze afsterven.
  3. Dek de tuin af met karton
    Grote stukken karton, zoals dozen van meubels of fietsen, zijn het handigst. Zoek dozen met zo min mogelijk bedrukking, zwarte inkt is echter onschadelijk. De stukken karton moeten elkaar minstens 30 cm overlappen, anders kan onkruid ertussen gaan groeien.
  4. Breng een laag onkruidzaadvrij materiaal aan
    Deze stap is optioneel, maar zorgt ervoor dat je niet een heel seizoen tegen het karton aan hoeft te kijken. Het is wel belangrijk dat je materiaal gebruikt waar geen onkruidzaad inzit – bijvoorbeeld GFT-Zelf een wormenbak maken of champost. Je kunt ook meteen houtsnippers aanbrengen op plekken waar paden komen.
  5. Plant door het karton heen
    Maak met een scherp schepje een gat in het karton en zet er een voorgekweekte groenteplant in. Het beste zijn groentes die breed uitgroeien (pompoen, Courgette kweken en oogsten) zodat je niet al teveel gaten in het karton maakt.

Meer inspiratie:

Waarom zou je de bodem bedekken in de winter?
Permacultuur in de moestuin: Wel of niet spitten
De voordelen van vaste bedden
Start je moestuin: Slim telen
Onkruid oogsten en verwerken in een Onkruidtaart

Bestel hier:

Boek Vera Greutink: Tuin smakelijk!
Tuin smakelijk! bevat ontelbare tuintips, technieken, concrete voorbeelden en ervaringen. Vera Greutink laat zien hoe je makkelijk en op een natuurlijke manier allerlei eetbare planten kunt telen. Of je nu een tuin in je potten kweekt, eenjarige groente teelt, of een mooie permanente bostuin aanlegt. 

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-01 – Tekst: Vera Greutink | Fotografie: Vera Greutink en Remco Greutink

logo
Sluiten
close