Prei kweken in potten - Stadstuinieren
Moestuin

Prei kweken in potten

Prei kweken in pot

 

Een doodgewone plant als prei hoort in elke moestuin. Jammer genoeg is het voor teelt in pot een moeilijke plant. De teelt vergt flink wat groeikracht en stelt veel eisen aan de bodem. En dat lukt in pot niet echt. Je kunt veel beter voor een alternatief kiezen, dan proberen om deze groente met heel veel extra zorg en aandacht tot een matig resultaat op te kweken.

“Laat die laatste prei ergens achter in je pottentuin afsterven”

Parellook of oerprei

Parellook of oerprei is botanisch nauw verwant aan de gewone prei. Uiterlijk en smaak lijken veel op elkaar, alleen de kweekwijze is helemaal anders. Klassieke prei wordt in het voorjaar gezaaid, daarna een stuk dieper geplant en regelmatig aangeaard om ten slotte tot een oogstbare omvang uit te groeien.

Prei kweken in pot

Bij oerprei komt er geen zaad aan te pas. De planten worden vermeerderd door middel van de broedbollen onderaan de planten. Die broedbollen zijn eind augustus klaar om te planten. Zet gewoon vijf tot zeven van die broedbolletjes in een 25 cm pot, die slechts tot driekwart met potgrond gevuld is. De bollen zullen snel wortelen en uitlopen en nog voor de winter uitgroeien tot 30 cm hoge jonge preiplanten.
Laat de planten in alle rust en niet te nat overwinteren. Vanaf het vroege voorjaar zullen ze hun groei hervatten.

Oogsten

De jonge prei wordt een heel stuk dikker en met wat extra voeding, aanaarden met extra potgrond tot de pot volledig gevuld is en een voedzame mulch kun je de volwassen prei oogsten vanaf mei. Trek naar behoefte enkele planten en bollen uit de grond en laat de rest uitgroeien tot juni om dan alles te oogsten op één prei na.

Een nieuwe teelt

Laat die laatste prei ergens achter in je pottentuin afsterven (augustus) en wanneer je dan in de potgrond gaat zoeken vind je een tiental nieuwe knolletjes, klaar om in verse potgrond uit te planten: de start voor een nieuwe teelt.

Rassenkeuze: Geen rassen, oerprei of parellook
Potmaat: 5-7 bollen in 20-25 cm pot
Potgrond: Extra voedzaam, regelmatig extra plantenvoeding geven, mulch van cacaodoppen
Opkweek: Plantgoed uitplanten eind augustus-begin oktober
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Meer kweken in potten:

Moestuin in potten: Tomaten
Polycultuur in grote potten
Herfstproject: Knoflook in een pot!

Meer inspiratie:

Recepten met prei
Groene Portretten: Prei
10 tips voor een eetbaar balkon
Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst
Start je moestuin: Slim telen
Moestuin voor kinderen: De aanleg

 

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close