fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Vlog: Bieten in alle kleuren

Vlog: Bieten in alle kleuren

Bijna alle bietjes doen het goed dit jaar. We oogsten vele kleuren: Witte biet (Albina), gele biet (Burpees golden), roze biet (Chioggia) en de oerbiet (Crapaudine) maar die laatste was niet echt een succes dit jaar.

Tweedehands groenten

Tweedehands groenten

Niet elk onderdeel van een groenteplant is bruikbaar in de keuken. Wanneer je prei koopt of oogst, haal je de buitenste verlepte of vuile bladeren eraf. En ook het onderste stukje van de prei waar de wortels aan zitten is veel te hard en te taai om te eten. Wanneer je dat kleine stukje prei netjes afsnijdt en weer uitplant, zullen zich opnieuw worteltjes vormen en zal die prei opnieuw uitgroeien… tot prei!

Moestuintips van Floor: Moestuin in oktober

Moestuintips van Floor: Moestuin in oktober

De moestuin in oktober. Trek je trui aan en ga naar buiten, er zijn nog allerlei leuke klusjes te doen. Ja, de herfst is op komst en dat merk je wel in de tuin. Er is nog veel groen, maar je ziet ook al dat er planten beginnen te verkleuren en afsterven. Blaadjes worden dor en veel bloemen gaan zaadjes maken. Het wordt frisser en je kunt weer een trui aan. Natuurlijk zal niet iedereen er zo over denken, maar ik vind het lekker om op frisse dagen buiten bezig te zijn. Er zijn nog genoeg leuke tuinklusjes die je in oktober kunt doen. Ik heb ze in deze blog voor je op een rijtje gezet.

Vlog: Knoflook poten – Zo doe je dat

Vlog: Knoflook poten – Zo doe je dat

Knoflook poten kan vanaf half september tot eind oktober. Ezelsbruggetje: 10 oktober, 10 cm diep en 10 cm in de rij. Wanneer de knoflook de kans krijgt om in het najaar stevige worteltjes en een beetje loof te maken, dan groeit het in het voorjaar het snelste door. Knoflook groeit het beste op vruchtbare ‘warme’ grond.

Boerenkool: verrassend anders

Boerenkool: verrassend anders

Ben je uitgekeken op de klassieke stamppot in talloze winterse variaties, dan wordt het misschien tijd voor een boerenkooltaart. Of: hoe maak je dat boerenkool eens verrassend anders op tafel komt. De smaak van boerenkool is niet echt uitgesproken en laat zich mooi combineren met aardappelen en ui. Voor een pittig accent gebruik je oude kaas en knoflook.

Vlog: Palmkool, boerenkool en spruiten oogsten

Vlog: Palmkool, boerenkool en spruiten oogsten

Nu het langzaamaan herfst wordt, gaan de kolen steeds meer opvallen in de moestuin. Palmkool, boerenkool en spruiten zijn sterke, bijna stoere gewassen en groeien prima bij wat koeler weer. Wanneer je ze op de juiste manier oogst, kan je er heel lang van eten in najaar en winter.

Herfstradijzen

Herfstradijzen

Als we het over radijsjes hebben dan denken we meteen aan de kleine pittige voorjaarsknolletjes, vaak de eerste lenteoogst uit eigen tuin. Die opvallende smaak in combinatie met een knapperige structuur maakt radijsjes zo bijzonder. Zoiets zou je eigenlijk het hele seizoen uit de tuin willen oogsten, en dat kan.

Vlog: De tuin in september

Vlog: De tuin in september

Het weer slaat om, er komt regen en de nachten worden kouder, maar de moestuin staat nog lekker vol met wortel- en bladgewassen die de komende maanden oogstbaar zijn.