fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Het tuinseizoen is over. Het is nog geen winter, maar de meeste oogst is binnen en van de rest is duidelijk dat de groei er uit is. Er is nog een aantal klusjes te doen om dit seizoen af te ronden, maar de meeste werkzaamheden zijn al een eerste voorbereiding op volgend jaar.

Moestuintips van Floor: Vogelhuisjes

Moestuintips van Floor: Vogelhuisjes

Nu de winter echt van start gaat, kun je de vogeltjes bijvoeren om ze net wat meer vet te geven voor de komende winter. Daarnaast kun je nestkastjes ophangen zodat de vogels die hier blijven een mooi plekje hebben om de koude dagen door te brengen.

STADSTUINIEREN 2020-04

STADSTUINIEREN 2020-04

STADSTUINIEREN 2020-04 – Nu in de winkel –
Radicchio uit de Stadstuin | Walnoteninkt maken | Moestuintips van Floor | Kamerplanten stekken | De Groene Buurvrouw | Wereldse gewassen | Groen schoolplein | De perfecte tomaat | Groen Stadsnieuws | Wildplukken | Doe Het Zelf | Columns | Recepten en nog veel meer…

Moestuintips van Floor: Dahlia’s rooien – stappenplan

Moestuintips van Floor: Dahlia’s rooien – stappenplan

Het rooien van je dahlia’s doe je op het moment dat de eerste vorst geweest is, of als je ziet dat de stelen zwart/bruin beginnen te worden. Dat rooien is nodig omdat de knollen niet tegen vorst kunnen en anders in het nieuwe seizoen dus niet meer opkomen. Als je ze laat zitten en er komt een zachte winter, kun je nog wel geluk hebben met de knollen die je er niet uitgehaald hebt. Maar ik wil het risico niet lopen. Hier een handig stappenplan.

De kunst van tuinieren: Gavin Munro

De kunst van tuinieren: Gavin Munro

Meubels kweken, zoals je groenten kweekt. Onvoorstelbaar? Toch is dat wat de van oorsprong Spaanse bio-designer Gavin Munro doet. Hij kweekt wilgen, eiken, esdoorns en essen en vormt die tijdens het groeiproces om tot stoelen, tafels en lampenkappen.

Wildplukken: Winterpostelein

Wildplukken: Winterpostelein

Voor velen is het wildplukseizoen opgehouden. De bessen zijn ingemaakt, de bieten zitten ook keurig rood in de potten en de rust op het land is wedergekeerd. De moestuin mag voor velen rusten, maar voor mij is het nu speuren naar die specifieke wilde kruiden die zelfs de winter weten te trotseren. Een van die kruiden of zeg bladgroente is de wilde winterpostelein.

Start je moestuin

Start je moestuin

Geïnspireerd door alle vrolijke verhalen rond stadstuinen, samen tuinieren en koks die met prachtige bossen kruiden en manden vol groenten de moestuin uitkomen, heb je besloten: “Ik ga dit ook doen!”

Romke van de Kaa: De iris, klein maar dapper

Romke van de Kaa: De iris, klein maar dapper

Nog voordat de winter is afgelopen bloeien de eerste kleine irissen. Die hebben geen wortelstokken zoals de grote irissen, maar een bol. De bekendste vroege bol-iris is Iris reticulata, die dezelfde geur verspreidt als het Maarts viooltje. Dat alleen al zou een reden moeten zijn om de plant in je tuin te willen.

De moestuin in november

De moestuin in november

Wat staat er nog in de moestuin half november? Verschillende kolen en allerlei bladgewassen, maar ook volop prei, bietjes, peen en pastinaak. Het meeste kan tot de eerste serieuze vorst buiten blijven staan. Veldsla en winterpostelein overleven zelfs vorst wel, zeker wanneer ze beschermt worden door een stukje vliesdoek.

Waterkefir uit de tuin

Waterkefir uit de tuin

Thee en sap uit eigen tuin is natuurlijk heerlijk. Maar wat dacht je van een bruisende limonade of een sprankelende champagnedrank van eigen teelt. En dan hebben we het niet over ingewikkelde technieken of wekenlang geduld. We praten over een drinkbaar resultaat na amper één week. Zoiets kan enkel met Kefir.

Recept: Mini quiches met aardperen

Recept: Mini quiches met aardperen

Dit is een leuk en makkelijk gerecht om te maken voor een buffet. Je kunt het vooraf bereiden en opgewarmd serveren. Maar ook koud zijn de taartjes lekker. De aardpeer is nog redelijk onbekend dus de kans is groot dat je je gasten er mee kunt verrassen!

Romke van de Kaa: Vers citroengras

Romke van de Kaa: Vers citroengras

De verse stengels citroengras worden meestal in bosjes van drie of vijf verkocht – veel meer dan de ene stengel die je in een recept nodig hebt. Geen nood, want – al zou je dat misschien niet verwachten – citroengras is uitstekend in te vriezen en ook nog eens prima zelf te stekken.