Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Recept: Courgettesalade

Recept: Courgettesalade

Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht.

Groene geheimen: Tamarillo

Groene geheimen: Tamarillo

Tamarillo, ook bekend als boomtomaat, is een meerjarige subtropische plant met eivormige vruchten, zo groot als pruimen. De tamarillo is technisch gezien geen tomaat, maar behoort wel tot dezelfde familie (Solanaceae). De vruchten hebben een kleur van geel tot oranje, naar rood en zelfs paars, en als je de ruimte hebt om de planten binnen te laten overwinteren zijn deze planten erg de moeite waard, want de vruchten zijn heerlijk en de opbrengst is groot.

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Deze heerlijk risotto krijgt smaak door de bouillon. Zelf gemaakt van restjes groenten is het lekkerst maar een van bouillonblokje kan prima. Dit recept is vegan maar je kunt er voor kiezen om er wat geraspte Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Doe het dan tegelijk met de peterselie zodat de kaas tijd heeft om te smelten.

Vlog: Coloradokever

Vlog: Coloradokever

Wanneer je (larven van) de Coloradokever aantreft in je tuin, dan moet je direct iets doen. Als je de coloradokever laat begaan, wordt het probleem dit jaar, maar ook volgend jaar, steeds groter. Deze exotische kever heeft hier geen natuurlijke vijanden en eet naast aardappelloof ook het blad van je aubergines en tomaten.

STADSTUINIEREN 2020-02: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

STADSTUINIEREN 2020-02: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

Nu in de winkel: STADSTUINIEREN 02-2020 | Zoete aardappels kweken | Bloemrijke zomerlunch | Moestuintips van Floor | Zaaien in clusters | Vrolijke goudsbloemen | Wereldse gewassen | Eten uit de Stadstuin | Telen op hydroponics | Groen Stadsnieuws | Wildplukken | Doe Het Zelf | Columns | Recepten en nog veel meer…

Japanse miniblad-moestuin

Japanse miniblad-moestuin

Japanse Miniblad-moestuintjes passen perfect in de hedendaagse trend van snel, makkelijk, gezond, opvallend van smaak en zijn vrijwel overal toepasbaar. En het gaat écht supersnel. In amper één tot drie weken tijd kweek je in een ondiepe bak of stijlvolle schaal een origineel miniblad-moestuintje; mooi om naar te kijken en klaar om meteen uit te oogsten.

Moestuintips van Floor: Beestjes in de moestuin

Moestuintips van Floor: Beestjes in de moestuin

Er zijn veel beestjes die je liever niet hebt in de moestuin. Een oogst die helemaal wordt opgegeten door de muizen is niet leuk, want alle tijd die jij gestoken hebt in het kweken van je plantjes is dan ineens voor niets geweest. Maar de beestjes die jouw oogst verpesten drastisch verwijderen, heeft ook nadelen. Heel veel beestjes hebben we namelijk echt nodig in de moestuin en zijn echte helpers. Wist je dat je bepaalde beestjes door middel van geuren heel goed op een afstandje kunt houden?

Tomaten onder afdak

Tomaten onder afdak

Tomaten staan graag droog. Op het terras van een kennis zag ik tomaten onder een grote parasol, een geweldig slimme ‘uitvinding’! In een speciekuip stonden zes verschillende tomatenplanten, kers-, salade-, pruim- en vleestomaten in rood en geel, onder een grote gele parasol, die met een steunkruis was vastgezet aan de kuip

Vlog: Water geven, enkele tips

Vlog: Water geven, enkele tips

Het blijft erg droog in de tuin. Gieten blijft dus nodig.
In deze vlog geeft Taco je enkele tips om wat efficiënter water te kunnen geven.
Bijvoorbeeld met de Olla irrigatie pot of een gewone bloempot.

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Bieten horen wat mij betreft in de groente top 5 voor beginners. Dé superfood van de moestuin, want ze doen het eigenlijk ieder jaar goed. Het enige dat je hoeft te doen, is een zonnig plekje uitzoeken en zaaien. Vanaf april zaai je direct in de tuin en in juli oogst je de eerste bietjes.