Crosne kweken en oogsten

Crosne (Stachys affinis) ook wel Japanse Andoorn of Chinese artisjok genoemd, is een taaie meerjarige, winterharde plant die zichzelf graag in de breedte verspreidt. De bladeren lijken op die van de muntplant en ondergronds produceert de plant bizarre ivoorwitte knollen die eruit zien als larven. Geweldig om je tafelgasten mee te verrassen!
Planten: Als knol okt-april /Als plant gehele jaar
Hoogte: 50cm
Afstand: 25 cm
Oogsten: late herfst
Eetbare delen: knollen
Smaak: nootachtig
Om je eigen crosne-veldje te starten, kun je het beste beginnen met een paar knollen van een online leverancier of van iemand die je kent die al crosnes heeft. Plant de knollen 7,5 centimeter diep en 25 centimeter uit elkaar, vanaf half oktober tot april. Crosnes zijn ook als plant te koop. Deze plantjes kun je het hele jaar door in je tuin uitplanten.
Crosnes zijn gemakkelijke (laag groeiende) planten die het in de meeste omstandigheden goed doen, zowel in de volle zon als in halfschaduw. De grondsoort, hoeveelheid water en voeding doen er vrijwel niet toe. Breng wel jaarlijks, rond maart, wat mulch aan om het vocht vast te houden en onkruid te voorkomen. Geef water in extreem droge periodes.
Crosnes groeien het liefst in de volle grond, maar als je ze genoeg mulch en water geeft, kun je ze ook in grote potten of bakken kweken (minimaal 40 cm diep).
Crosne-knollen kunnen tegen het einde van de herfst worden geoogst (vanaf ongeveer het einde van oktober) zodra de bladeren bij de eerste vorst beginnen af te sterven.
Graaf eenvoudigweg in de grond en trek omhoog wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Ze gaan namelijk langer mee als ze in de grond blijven dan wanneer ze in de koelkast liggen.
Als je een paar knollen van de crosne in de grond laat, zullen ze het volgende voorjaar weer beginnen met groeien. Jaar in jaar uit word je vanzelf voorzien van een eindeloze voorraad.
Ze kunnen rauw en ongeschild worden gegeten en hebben een knapperige, waterige, zoete crunch. Je kunt ze zo eten als snack, toevoegen aan een salade of inmaken als augurk (zoals ze in Azië doen).
De knolletjes kunnen ook worden gekookt (zoals aardappelen). Je kunt ze dus frituren, bakken, koken en roosteren en als ze eenmaal zijn gekookt, hebben ze een milde, zetmeelrijke en nootachtige smaak, waarvan wordt gezegd dat deze vergelijkbaar is met waterkastanjes of aardperen. In Frankrijk, waar crosnes populair zijn, worden ze vaak gewoon gestoomd, waarna er wat kruiden en botersaus worden toegevoegd.
Crosnes worden gebruikt in Osechi, de Japanse traditie van het serveren van prachtige, kleurrijke gerechten (elke met een speciale betekenis), die worden gepresenteerd en geserveerd in bento-achtige doosjes tijdens het Japanse Nieuwjaar.
Tamarillo: verrassend lekker
De smaaksensatie van abc-kruid
Biet in de moestuin
Ananaskers kweken: Zo doe je dat
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Moestuin in potten: Prei
Stadstuinieren 2015-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!