Azteken Tuin - De drie zusters - Stadstuinieren
Moestuin

Azteken Tuin – De drie zusters

“Hoe mais, de pronkboon en de pompoen elkaar ondersteunen”

De Drie Zusters is een geweldige landbouwtechniek die toont hoe drie verschillende gewassen met elkaar kunnen samenwerken. Ze floreren vanwege een hecht samenwerkingsverband en omdat ze elkaar wederzijds ondersteunen.

De Azteken waren visionairs en echte pioniers in tuinieren. Een groot deel van wat wij tegenwoordig en masse verbouwen, zoals aardappelen, maïs, en courgettes, werden door ontdekkingsreizigers en koopvaardijlui overgebracht uit Zuid-Amerika en gedomesticeerd. Niet alleen de gewassen, maar ook hun revolutionaire tuiniermethodes, principes en manieren zijn al generaties lang een bron van inspiratie. Ze worden nog steeds gebruikt en doorontwikkeld voor de moderne (stads)landbouw. Een van hun meest toegepaste methoden is de zogenaamde Polycultuur of combinatieteelt, en dan met name de ‘Drie Zusters’: de maïs, de pronkboon en de pompoen.

Maïs

Maïs is de eerste ‘zuster’. Deze groeit uit de aarde omhoog en brengt structuur en stevigheid in de familie door als klimpaal te functioneren voor de tweede zuster, de pronkboon.

Pronkboon

Deze klimmende pronkboon wikkelt zich om haar grote zus (de maïs) heen en groeit richting zon. Ze bekleedt een bijzondere functie in het geheel. Zo haalt de pronkboon stikstof uit de lucht en transporteert deze naar de bacteriën in haar wortels, die het vervolgens in de aarde verwerken, zodat allen er gebruik van kunnen maken.

Pronkbonen zaaien en oogsten

Pompoen

De eveneens belangrijke jongste zus, de (merg)pompoen, kruipt dicht bij de grond en zorgt met haar grote dikke bladeren voor schaduw. Dit creëert een microklimaat dat zowel voor een aangename grondtemperatuur zorgt als voorkomt dat de aarde gaat uitdrogen. Tevens zorgen de grote bladeren ervoor dat het onkruid geen kans krijgt.

pompoenen

De drie zusters ook in jouw tuin?  Volg dit stappenplan

Meer inspiratie

Groene portretten: Pronkbonen
Pronkbonen zaaien en oogsten
Compost maken: Lasagne methode
Smakelijke Popcornkiemen

 

Stadstuinieren 2014-01 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close