Stappenplan - De drie zusters - Stadstuinieren
artikel

Stappenplan – De drie zusters

De Drie Zusters is een geweldige landbouwtechniek die toont hoe drie verschillende gewassen met elkaar kunnen samenwerken. Ze floreren vanwege een hecht samenwerkingsverband en omdat ze elkaar wederzijds ondersteunen.

De Drie Zusters – Stappenplan

 

Stap 1 De plaats

Beslis waar en hoeveel er geplant moet worden. De tuin/grond moet vol en knus zijn, dus plant dichter bij elkaar dan gebruikelijk. Neem als leidraad 9-16 maisplanten (met evenveel bonen) en 2-4 pompoenen per m2.

Stap 2 De mais

Je kunt al rond april beginnen door de mais binnen te zaaien. Na een paar weken kun je de mais afharden door de zaailingen overdag buiten te zetten en daarna uit te planten.
Tip: week de zaadjes ’s nachts eerst in wat lauw water.
Mais bestuift via de wind. De kolven hebben dus het meeste kans van slagen door ze dicht bij elkaar te planten. Hou het ook bij één soort om kruisbestuiving uit te sluiten.
Omdat de mais als klimstok van de drie zusters gaat dienen is het belangrijk dat deze eerst goed gegrond is voordat de pronkbonen worden gezaaid. Houd de maïsplantjes dus lekker warm en trakteer ze op veel extra voeding. Traditioneel werd daar rotte vis voor gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook voor een frisser alternatief kiezen in de vorm van een goede compost, mest of vloeibaar zeewier.

‘Wanneer de mais ongeveer 20cm hoog is, kun je dicht bij de stam een aantal pronkbonen leggen’

Stap 3 De bonen

Wanneer de mais ongeveer 20cm hoog en stevig is, kun je dicht bij de stam een aantal pronkbonen leggen. Deze schieten meestal in een rap tempo de grond uit. Wanneer ze ongeveer 10 cm lang zijn kun je ze uitdunnen tot 1 à 2 per maisplant.
Pronkbonen zaaien en oogsten

Stap 4 De pompoen

Zodra de bonen in de grond zitten kun je binnen de pompoen gaan zaaien. Wanneer deze goed is gegroeid kun je haar langzaam afharden en als laatste van de drie zusters uitplanten.
Moestuintips van Floor Korte: Pompoen kweken

Stap 5 De drie zusters oogsten

‘s Zomers kun je geleidelijk aan de bonen beginnen te plukken. Bedenk daarbij dat hoe meer je plukt, des te meer er terug groeit. In de late zomer of vroege herfst zijn de mais en pompoenen te oogsten, afhankelijk van het weer en de soort.
Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen
Zo maak je pompoentaart

Extra tips voor aanleg Drie Zusters

  • Houd alles warm en knus, want al de deze gewassen zijn zonaanbidders en zullen de extra warmte erg waarderen. Gebruik hier bijvoorbeeld een microklimaat doek voor.
  • Vogels zijn gek op maïskolven! Bescherm ze bijvoorbeeld met sinaasappelnetjes uit de supermarkt.
  • Het is handig te variëren met pompoensoorten die een verschillende oogsttijd hebben, bijvoorbeeld UFO Pattisons, Butternut Squash en kleine Winter Pompoenen.

Meer inspiratie

Groene portretten: Pronkbonen
Wonderlijke schimmel op je mais
Uitplanten Courgette, pompoen en komkommer
Pronkbonen zaaien en oogsten
Een groen portret over de Pompoen
Smakelijke Popcornkiemen

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2014-01 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close