Pompoen kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Pompoen kweken

Een moestuin zonder pompoen? Ik kan me er niets bij voorstellen. Want als de plant eenmaal goed is aangeslagen, ben je verzekerd van een flinke oogst. Pompoenen kun je lang bewaren dus geen paniek als je weer met fietstassen vol pompoenen naar huis gaat.

Pompoen kweken

Vanaf april kun je pompoenen direct in potjes van 9 x 9 cm zaaien. Om de zaden snel te laten kiemen, houd je de potjes een aantal dagen binnen. Zet de potjes vlot buiten zodat het stevige planten worden. Als de planten 15 à 20 cm zijn en de kans op nachtvorst gering is, kun je ze in de tuin planten. Is er toch nachtvorst voorspeld, dek de planten dan af met een vliesdoek of een oud stuk textiel.

Pompoenen kun je in verschillende kleuren en maten kweken. Wat denk je van een leuke spaghettipompoen of een grijsgroene pompoen, of zelfs een reuzepompoen?

Standplaats pompoen

Een zonnige én ruime plek is ideaal. De ranken van de plant nemen alle ruimte in die ze kunnen vinden. Drie vierkante meter is dus echt niet vreemd.

‘Als de plant eenmaal is aangeslagen, ben je verzekerd van een flinke oogst’

Bescherming tegen slakken

Bescherm de jonge pompoenplanten tegen slakken. Dat kan met cloches die je over de plant zet. Ook plastic potten waar je de bodem hebt uitgesneden of een flinke laag zand rondom het jonge plantje, houdt slakken uit de buurt.

Pompoen is een snelle groeier

Pompoenplanten groeien bij vochtig en warm weer enorm. Ik zou het eens moeten opmeten, maar soms lijkt de plant wel een meter per dag te groeien!
Knip gerust de uiteinden van de plant af, als er een aantal pompoenen aan de plant groeit. De eerste pompoen kun je in augustus oogsten.

Eetbare Pompoenbloemen

Wist je dat je de bloemen van pompoen kunt eten? Vul ze met een mengsel van roomkaas, knoflook en bieslook. Draai de bloem dicht, haal ze door een beslag en frituur ze kort. Mmm.

Recepten met pompoen

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze overheerlijke pompoenwafels?

 

Meer recepten voor de stadstuinier:

Heerlijke Tarte tatin met bieten
Recept: Courgettesalade
Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes
Recept: Auberginetaart
Zelf plantaardig roomijs maken

Meer inspiratie:

Knoflook kweken
Moestuin in potten: Rucola
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Tip: Zaden oogsten

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek: Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2015-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es

Meer over:

logo
Sluiten
close