De moestuin van: Marjon Hoff

In de wijk Overkroeten in Breda onderhoudt Marjon Hoff al sinds 2002 haar ruime moestuin van meer dan 200 m². Wat begon als een liefde voor buiten zijn en gezond eten, groeide uit tot een zelfvoorzienende levensstijl waarin delen en uitwisselen centraal staan. Marjon geniet van de seizoenen, de vogels die haar gezelschap houden en de voldoening van een rijke oogst. Haar trots? Een prachtige pruimenboom en een kleurrijke bloemenzee van Dahlia’s. En hoewel niet alles altijd lukt—zoals de broccoli—vindt ze creatieve oplossingen om toch volop te kunnen genieten van haar moestuin.
Plaats Moestuin: Overkroeten Breda
Moestuin sinds: 2002
Grootte moestuin: ruim 200 m2
Allereerst zijn we heel graag buiten. Daarnaast houden we van gezond eten én groente uit de moestuin is toch echt veel lekkerder dan uit de winkel. Verder spreekt zelfvoorzienend zijn ons wel aan en vonden we het ook belangrijk om de kinderen mee te geven hoe een aardappel groeit.
Ik vind het heerlijk om met mijn handen in de grond te zitten, er is hier altijd wel wat te doen en ik geniet van de fluitende vogeltjes op de achtergrond. In het voorjaar hebben we altijd een roodborstje dat komt toekijken!
Ook beleef ik veel plezier aan het uitdelen en uitwisselen van groente, fruit en bloemen. Het is een sociaal gebeuren hier op dit complex; je kunt op jezelf zijn maar ook dingen samen doen. Zo doen we hier van april tot oktober maandelijks een aantal gezamenlijke klussen, zoals bijvoorbeeld de paden netjes houden.
De pruimenboom. Toen we hier startten stond die er al als klein boompje. Inmiddels kunnen we er lekker onder zitten en de pruimen zijn overheerlijk.
En de Dahlia’s. Ik ben daarmee begonnen met één gekregen bol. Inmiddels staan er naast Dahlia’s vele andere bloemen.
De broccoli. Die schiet iedere keer door of heeft veel te kleine roosjes. Ik heb het nu opgelost door bladbroccoli te verbouwen. Kun je lekker roerbakken en heeft vrijwel dezelfde smaak.
Limoenrasp en –sap door blokjes feta scheppen en gedroogde oregano er overheen strooien. Dit mengen met gegrilde kerstomaatjes.
De blaadjes zijn mooi en lekker als decoratie bij sla, maar de bloemen kun je ook vullen met zalmmousse of geitenkaas.
Zevenblad, rucola, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie tot een pasta mixen. Ook lekker om de pijnboompitten eens te vervangen door walnoten!
Maggiplant (Lavas) met zeezout in de blender.
De moestuin van: Annina van Logtestijn
Start je moestuin
Groen schoolplein
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Vergeten groenten in het vroege voorjaar
Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!