De moestuin van: Annina van Logtestijn - Stadstuinieren
Groene verhalen

De moestuin van: Annina van Logtestijn

Annina van Logtestijn

 

Naam: Annina van Logtestijn

Plaats Moestuin: Reeptiend, Breda
Moestuin sinds: 2017
Grootte moestuin: 900 m2

Wat is de reden dat jullie met een moestuin begonnen zijn?

De moestuin is onderdeel van een groter project. Een project dat we bedachten vanwege onze zoon Philip, die door een zeldzame chromosoomafwijking zowel lichamelijk als geestelijk beperkt is. De verwachting was dat hij niet oud zou worden, maar toen hij 17 werd zijn we gaan nadenken over hoe het met hem zou moeten als wij er niet meer zijn. We wilden voor hem een veilige omgeving creëren met een zinvolle dagbesteding, waar ook een sociaal aspect in terug moest komen. Een plek waar mensen met en zonder een beperking elkaar kunnen ontmoeten. Dit kwam samen op deze plek met een vervallen boerderij waarin wij, na een hele flinke verbouwing, zelf wonen en ook een bed and breakfast gaan starten. Naast de boerderij komt weer een Vlaamse schuur, die destijds door brand verloren ging. Die ruimte kan bijvoorbeeld gehuurd worden door bedrijven en mensen met een beperking kunnen daar dan werken. Ook komt er een bed and breakfast-ruimte die toegankelijk is voor iemand in een rolstoel. Het bakhuis is gerenoveerd, zodat we er brood kunnen bakken en verkopen. En in dat winkeltje kunnen dan ook producten uit de moestuin, bloemen uit de pluktuin en fruit uit de boomgaard verkocht worden.

De mensen die hier momenteel helpen om dit seizoen weer op te starten doen dat allemaal vrijwillig.

Waaraan beleven jullie het grootste plezier in de moestuin?

Met je handen in de grond zitten. De combinatie van fysieke inspanning en mentale ontspanning is heerlijk. En uiteraard is de smaak van de producten ook een heel groot plezier!

Wat is jullie grootste trots?

We hadden vorig jaar veel aardappelen van een heel goede kwaliteit. Gourmandine, frietaardappelen en truffelaardappelen. En de bieten waren voortreffelijk.
Dat kunstwerk in het midden hebben we gemaakt van een stukje spoorlijn dat hier nog lag toen wij hier kwamen.

Wat was de grootste mislukking?

We hadden schimmel bij de bonen, de bloemkool was aangetast door beestjes en de spitskool had te nat gestaan. We zijn echt nog aan het leren en uitzoeken.

Heb je een leuk recept voor ons?

Recept: Bietensalade

Bereidingswijze:

Snijd bietjes, appel en een uitje in stukjes. Meng er wat ansjovis en peterselie doorheen en maak af met wat mayonaise en balsamico.
Een heerlijk frisse en smaakvolle salade, ik ben er dol op!

Meer tuinverhalen:

De moestuin van: Dorien en Imke
Schijnbare chaos in de stadstuin
Groen balkon: Tuinieren op vier hoog
Groene oase midden in de stad

Meer over het mooie project van Annina lees je hier

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-02 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom

Meer over:

logo
Sluiten
close