De moestuin van: Annina van Logtestijn

Annina van Logtestijn is een gedreven moestuinierster die samen met haar familie een bijzondere moestuin in Breda runt. Haar moestuin, gelegen naast een vervallen boerderij, is niet alleen een plek voor het verbouwen van heerlijke groenten en fruit, maar ook het hart van een groter project. Dit project draait om het creëren van een veilige en zinvolle dagbesteding voor hun zoon Philip, die een zeldzame chromosoomafwijking heeft. Annina’s moestuin speelt een centrale rol in dit project, dat mensen met en zonder beperking samenbrengt en hen de kans biedt om elkaar te ontmoeten en samen te werken. Naast de moestuin zijn er verschillende initiatieven, zoals een bed and breakfast, een winkel voor lokale producten en een werkruimte voor mensen met een beperking. In dit artikel vertelt Annina over haar passie voor tuinieren, haar trots op de oogst en de bijzondere projecten die ze samen met haar gezin heeft opgezet.
Plaats Moestuin: Reeptiend, Breda
Moestuin sinds: 2017
Grootte moestuin: 900 m2
De moestuin is onderdeel van een groter project. Een project dat we bedachten vanwege onze zoon Philip, die door een zeldzame chromosoomafwijking zowel lichamelijk als geestelijk beperkt is. De verwachting was dat hij niet oud zou worden, maar toen hij 17 werd zijn we gaan nadenken over hoe het met hem zou moeten als wij er niet meer zijn. We wilden voor hem een veilige omgeving creëren met een zinvolle dagbesteding, waar ook een sociaal aspect in terug moest komen. Een plek waar mensen met en zonder een beperking elkaar kunnen ontmoeten. Dit kwam samen op deze plek met een vervallen boerderij waarin wij, na een hele flinke verbouwing, zelf wonen en ook een bed and breakfast gaan starten. Naast de boerderij komt weer een Vlaamse schuur, die destijds door brand verloren ging. Die ruimte kan bijvoorbeeld gehuurd worden door bedrijven en mensen met een beperking kunnen daar dan werken. Ook komt er een bed and breakfast-ruimte die toegankelijk is voor iemand in een rolstoel. Het bakhuis is gerenoveerd, zodat we er brood kunnen bakken en verkopen. En in dat winkeltje kunnen dan ook producten uit de moestuin, bloemen uit de pluktuin en fruit uit de boomgaard verkocht worden.
De mensen die hier momenteel helpen om dit seizoen weer op te starten doen dat allemaal vrijwillig.
Met je handen in de grond zitten. De combinatie van fysieke inspanning en mentale ontspanning is heerlijk. En uiteraard is de smaak van de producten ook een heel groot plezier!
We hadden vorig jaar veel aardappelen van een heel goede kwaliteit. Gourmandine, frietaardappelen en truffelaardappelen. En de bieten waren voortreffelijk.
Dat kunstwerk in het midden hebben we gemaakt van een stukje spoorlijn dat hier nog lag toen wij hier kwamen.
We hadden schimmel bij de bonen, de bloemkool was aangetast door beestjes en de spitskool had te nat gestaan. We zijn echt nog aan het leren en uitzoeken.
Snijd bietjes, appel en een uitje in stukjes. Meng er wat ansjovis en peterselie doorheen en maak af met wat mayonaise en balsamico.
Een heerlijk frisse en smaakvolle salade, ik ben er dol op!
De moestuin van: Dorien en Imke
Schijnbare chaos in de stadstuin
Groen balkon: Tuinieren op vier hoog
Groene oase midden in de stad
Meer over het mooie project van Annina lees je hier
Stadstuinieren 2018-02 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!