Verheugen jullie je alweer op het nieuwe groeiseizoen? Donkere winteravonden zijn ideaal om (digitale) zaadcatalogi door te spitten, een tuinplan te maken en weg te dromen bij de gedachte aan een muur vol sappige bramen en frambozen, de eerste verse sla van het jaar of een nieuw kruidenbed. Wat zal je erin zetten? Mediterrane kruiden? Bijzondere geneeskrachtige soorten voor een huisapotheek? Het aanbod is enorm! Peterselie is in ieder geval altijd goed, want hoe ingeburgerd deze plant ook is en hoe “gewoon” hij ook lijkt, de blaadjes (en stelen!) zijn heel erg gezond en vers geplukt bijzonder smakelijk!
“Erg gezond en vers geplukt bijzonder smakelijk!”
De oorsprong van peterselie (Petroselinum crispum) ligt in het gebied rondom de Middellandse Zee, in landen als Algerije, Tunesië en Italië. Gecultiveerde varianten vind je nu echter bijna overal, de plant gedijt namelijk prima in noordelijkere klimaten. Hij staat zelfs liever op een plekje in de halfschaduw dan in de volle zon en houdt van voedzame en vochthoudende grond.
Van krulpeterselie tot platte peterselie
Peterselie komt in verschillende gedaantes: krulpeterselie, platte peterselie en wortelpeterselie. Krulpeterselie is waar de meeste mensen aan denken als ze aan peterselie denken, het blad van platte peterselie lijkt een beetje op selderij. Wortelpeterselie heb ik persoonlijk nog nooit in een winkel zien liggen, maar wordt gekweekt voor de witte penwortel. Deze wortel lijkt op een kleine pastinaak en is rauw en dun gesneden erg lekker in een salade. Voor welk soort je ook kiest, het zaaien van peterselie doe je vanaf begin februari in de vensterbank en vanaf half maart buiten. Als de zaailingen 3 tot 5 blaadjes hebben ontwikkeld kun je ze op hun definitieve standplaats zetten, mits er geen nachtvorst meer wordt voorspeld.
Peterselieplanten kunnen uitbundig groeien, geef ze daarom de ruimte (ongeveer 25 x 25 centimeter). Begin pas met oogsten als de planten een paar stevige stelen hebben ontwikkeld. Zorg ervoor dat er altijd wat jonge steeltjes blijven staan. Op die manier kun je tot ver in de winter plezier hebben van het gewas, zeker als je de planten met vliesdoek of stolpen beschermt tegen vorst, hagel en sneeuw. In de lente zullen ze gaan bloeien en zaad aanmaken. Dit is het teken dat ze “op” zijn en dat het tijd is om de planten te vervangen door nieuwe zaailingen.
Recept: Gefrituurde krulpeterselie
Wereldwijd wordt peterselie op talloze manieren gebruikt, vaak als garnering, maar ook in soepen, sauzen, stoofschotels, salades, smoothies… waarin eigenlijk niet? Ik heb voor dit artikel iets gemaakt waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben: gefrituurde krulpeterselie. Het recept komt uit “Saveur Magazine” en de kort gefrituurde steeltjes en blaadjes zijn erg lekker als borrelhapje. Het enige wat je nodig hebt is olie, bloem, droge witte wijn, een beetje zout en peterselie. Bloem, witte wijn en zout meng je tot een glad beslag (vergelijkbaar met pannenkoekenbeslag) waar je de peterselie in doopt. Daarna leg je de stengeltjes ongeveer een minuut in de hete olie, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze tot slot even uitlekken op een stuk keukenpapier en smikkel ze zo gauw mogelijk op!
Meer inspiratie:
Groene portretten: Tomaten
Postelein kweken
Dille plant: zaaien en oogsten
Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Stella Faber