Herfstframboos snoeien - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Herfstframboos snoeien

‘Goed snoeien is twee keer oogsten’

Herfstframboos snoeien – Zo doe je dat

Wanneer je herfstframbozen goed snoeit kunnen ze twee keer oogst geven, gedurende een hele lange periode.  De jonge scheuten krijgen de ruimte, maar we laten een paar overjarige takken staan.

Goed snoeien is twee keer oogsten

Het is eind november en tijd om de frambozen te snoeien. En als je herfstframbozen, zoals we ze vaak noemen, goed snoeit, dan kun je in twee periodes oogsten. In tegenstelling tot andere fruitsoorten kunnen frambozen namelijk een heel lange oogstperiode hebben: Een in het voorjaar vanaf ongeveer half juni als het meezit, en een vanaf half juli tot de eerste vorst.

Het is bij frambozen zo dat de uitlopers die nu gegroeid zijn, een jaar oud zijn en dit jaar gedragen hebben. De onderkant van de stam wordt dan wat bruin en houtig, terwijl de nieuwe scheuten in het voorjaar groen en mals zijn.
In de vlog noem ik de bruine delen ‘takken’ en de groene delen ‘scheuten’, terwijl dat natuurlijk eigenlijk precies dezelfde plant is.
In het najaar heb je dus bruine takken staan, en die kan je gaan snoeien. In principe kun je de takken dicht tot op de grond afsnoeien zodat je ruimte krijgt voor hergroei volgend jaar.

Volgend jaar zullen er dan nieuwe scheuten groeien en daaraan krijg je in het najaar frambozen, daarom heet hij ook ‘herfstframboos’. Die nieuwe scheuten gaan volgend voorjaar groeien en zullen dan begin juni bloeien, van beneden naar boven, en daarna dragen. Ook van beneden naar boven. Natuurlijk hebben die nieuwe scheuten ruimte nodig en is het dus belangrijk dat je een deel van de bruine takken, afsnoeit. Een deel kan onderaan, maar een ander deel snoei je bovenaan af, ergens tussen 70 centimeter en een meter. Die takken gaan dan volgend voorjaar uitlopen.

‘Nooit meer een vlog missen? Abonneer je op ons YouTube kanaal’

Meer inspiratie:

Permacultuur in de moestuin: Afdekken met karton
Bessen snoeien – Bessen oogsten
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Succes met vijgen
Moestuin voor kinderen: De aanleg

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close