Knoflook oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Knoflook oogsten

Knoflook oogsten en bewaren

Knoflook kweken en oogsten

Yes, de knoflook kan eindelijk geoogst worden. De teentjes zitten hier al vanaf oktober in de grond en het is wonderlijk om te zien hoe groot ze in die paar maanden zijn geworden. Met deze oogst heb ik voor het hele jaar weer knoflook in de la liggen. Voordat je de bollen gaat oogsten heb ik nog enkele tips voor je. Met deze tips voorkom je dat de bollen gaan schimmelen en weet je zeker dat je nog maanden van je oogst kunt genieten.

‘Was de knoflook niet in water, want dan gaan ze makkelijk schimmelen’

Knoflook kweken

Laten we wel eerst even bij het begin beginnen. Knoflook zaai je niet maar ‘poot’ je. Je koopt hiervoor pootknoflook bollen die je per teentje, met het puntje omhoog, in de grond stopt. Dat poten doe je in oktober, je kan hiervoor een ezelsbruggetje gebruiken: 10-10-10. Op 10 oktober gaan ze 10 cm diep en 10 cm van elkaar de grond in. Zou jij dus ook met het kweken van knoflook willen starten, wacht dan nog even tot oktober voor je ze de grond in stopt.

Knoflook kweken in een pot: Stappenplan

Wanneer moet je knoflook oogsten?

Knoflook oogst je na een maand of acht. Dat zal ongeveer in juni/juli zijn. De kunst is om ze net op tijd, voordat het loof geel wordt, te oogsten. Zodra het loof geel wordt zie je ook snel dat de bollen onder de grond eigenlijk al een beetje aan het rotten zijn. Oogst de knoflook dus net voordat ze in bloei schieten en een beetje beginnen te hangen.

Knoflook oogsten en schoonmaken

Knoflook drogen

Nadat je de knoflook hebt geoogst is het belangrijk om de bollen in de openlucht goed droog te laten worden. Maak de bollen eerst schoon met een borstel en knip de worteltjes af. Was de knoflook niet in water, want dan gaan ze makkelijk schimmelen en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Kies een plekje uit waar ze overdekt kunnen hangen, het liefst buiten. Wanneer je geen overkapping hebt kun je ze ook in een koele schuur hangen. Zet dan overdag wel de deur of het raam open. Neem ongeveer vijf bollen, bind hier een touwtje omheen en hang ze op met het loof naar beneden.

Na een aantal dagen merk je al dat het loof gaat hangen en geel begint te worden, dat is super. De knoflook is aan het drogen. Na ongeveer twee weken zijn ze droog genoeg en kun je de bollen van het touwtje afhalen. Je kunt een mooie vlecht van je knoflook maken, maar er ook voor kiezen om het loof eraf te knippen en alleen de bollen te bewaren.

Knoflook vlechten – Zo doe je dat

Knoflook ophangen om te drogen

Hoelang kun je verse knoflook bewaren?

Het bewaren van knoflook doe je het beste op een droge en donkere plek. Bij mij liggen ze altijd in de lade in de keuken bij de uien. Vers gekweekte knoflook die goed gedroogd is blijft veel langer goed en kun je echt maanden bewaren. Mochten de teentjes zacht worden, uitlopers krijgen of gaan schimmelen haal ze dan snel bij de andere teentjes weg zodat ze de andere niet aansteken.

Meer inspiratie:

Recept Sopa de Ajo – Heerlijke knoflooksoep
Vlog: Knoflook poten – Zo doe je dat
Knoflook kweken in een pot – Stappenplan
Mexicaanse smaken in de moestuin
Vaste moestuinplanten

Stadstuinieren: Blog juli, Floor Korte

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

logo
Sluiten
close