Kruidenpot
Een aardbeienpot of andere pot vol kruiden is mooi en praktisch om bij de hand te hebben. Nu aan het begin van de winter is het een leuk groen element op je terras of balkon. Het beste richt je hem wat eerder in dan ik hier nu doe. Augustus of september is een prima periode. Maar het ziet er ook nu mooi uit, al werkt de peterselie niet helemaal mee.
Meer kweektips:
Polycultuur van vaste groenten en kruiden
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Romke van de Kaa: Vers citroengras
Transcriptie:
Verveine snoeien en drogen
Het is nu eind oktober en er zijn al een paar koude nachten geweest. Het wordt dus hoog tijd om de verveine te oogsten.
Verveine is van oorsprong een tropisch plantje uit de Amazone. De Latijnse naam was eerst Aloysia triphylla en daarna Lippia citriodora, of andersom.
Verveine, of citroenverbena, kan niet tegen de kou. Vroeger haalde ik hem er altijd uit in de winter omdat hij anders dood zou vriezen, maar de afgelopen tien jaar laat ik de planten ook altijd buiten staan en die hebben het op één jaar na altijd overleefd. Ik heb in ieder geval altijd een plant als reserve, thuis, vorstvrij, en de rest laat ik hier. Dus mocht het nu deze winter een Elfstedentocht dan ben je het grootste deel hiervan kwijt.
Het is een plant die verhout, dus de basis is houtig en ook de stengels gaan vrij gauw verhouten. Hij komt in het voorjaar vanuit de basis van de plant terug. Dus eigenlijk net als bij tijm, rozemarijn en lavendel knip je hem af naar beneden en dan komen daar in het voorjaar weer knopjes uit en dan snoei je hem in het voorjaar nog een keer tot waar hij uitloopt om de plant mooi compact te houden.
Wat is verveine?
Verveine ruikt echt geweldig naar een heel frisse versie van citroen, citrus, soms ook een beetje de schil daarvan.
Het is dus een rijkere en warmere smaak dan citroenmelisse heeft en daardoor is hij culinair gezien ook heel aantrekkelijk.
Je kunt er ijs van maken, al heb ik dat nooit gedaan, er wordt eau de cologne van gemaakt, maar ook thee, en dat is zoals ik hem gebruik. Verveine thee is een lekkere, ontspannende thee die ook verfrissend is. De thee heeft een heel vriendelijke citroengeur.
Citroenverbena oogsten
Deze oogst is de derde of de vierde van dit jaar. Op een gegeven moment begin je ergens in eind juni met het bijknippen van de planten op basis van het uitlopen, dus daar maak je een mooie vorm van. Daarna heb ik hem nog een of twee keer geoogst. En dan nu de laatste keer, waarbij het met name zaak is om de oogst binnen te halen voor het gaat vriezen, want dan raakt hij zijn blaadjes kwijt en ben ik ze ook kwijt. Verveine of citroenverbena is dus heerlijk als kruidenthee.
Verveine drogen
Ik hang ze thuis gewoon straks zo op, als bosjes.’s Zomers doe ik dat onder het balkon, een beetje in de schaduw en uit de regen. Nu, in de herfst, hang ik de takken in bosjes in het kleine kasje. Met een beetje zon drogen ze dan in een paar dagen. Zodra de blaadjes droog zijn kun je ze ‘ritsen’, dus de blaadjes eraf halen. Daarna kunnen ze gewoon in een zak gedroogd bewaard blijven.
Eén plant zou in principe al voldoende zijn als je er alleen maar zelf thee van maakt, maar ik geef ook heel vaak aan vrienden en kennissen die dat lekker vinden. Daarom heb ik dus veel.
De oogst is weer een heel mooi hoopje! Hoeveel kilo dat is, zou ik niet weten, maar dit is in ieder geval een heleboel zakken vol gedroogde kruidenthee. Meer dan genoeg om de hele winter van te drinken en weg te geven. Als je hier zou zijn, zou je ruiken wat voor een ontzettend lekkere geur hij heeft.
Dus probeer zeker in het voorjaar ergens een plant te vinden van de verveine. Kweek die verder op en dan kun jij misschien volgend jaar net zoveel heerlijke verveine thee oogsten als ik hier heb gedaan..
Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren