Moestuin in oktober
Het is herfst en dat is fijn maar ook wel weer jammer, want dat betekent ook dat het moestuinseizoen zo goed als klaar is. Het was een geweldig jaar en nu wordt de tuin steeds leger en maakt zich klaar voor de wintermaanden. Maar niet getreurd want er zijn nog heel wat leuke dingen te doen in de moestuin.
‘Elk nieuw moestuinjaar is spannend en onvoorspelbaar’
De moestuin in oktober
Fruitbomen planten
Oktober is een goede maand om fruitbomen en struiken uit te planten in de volle grond. Als je ze nu plant kunnen ze nog goed wortelen voordat de vorst komt. Zo kun je volgend seizoen al heerlijk fruit oogsten. Denk aan een blauwe bes, een appelboom, kersenboom of frambozenstruik. Deze doen het allemaal supergoed in de (moes)tuin.
Bladgroenten zaaien
Heb jij een kas in de tuin, dan zijn we nog niet klaar. Er zijn in een kas/serre nog veel bladgroenten op te kweken. Denk bijvoorbeeld aan bladmosterd, snijbiet, rucola, veldsla en spinazie. Na een week of vier kun je hier al lekker van oogsten. Dit komt omdat het in een kasje vaak een stuk warmer is dan buiten en daardoor gaat het groeiproces een stuk sneller.
Bodem bedekken
Bedek de grond rondom je fruitstruiken of -bomen die je plant met een extra laag van ca. 2 cm. Zo zorg je ervoor dat de wortels goed beschermd zijn tegen de kou die komen gaat. De voet van een plant afdekken heet mulchen. Hiervoor kun je verschillende materialen gebruiken als stro en houtsnippers.
Natuurlijk vallen er bladeren van de bomen. Laat deze lekker liggen of verzamel ze en bewaar ze in een korf. Bladeren zijn namelijk een goede bodemverbeteraar, dit wordt ook wel bladcompost genoemd. Het beste is dus om ze lekker te laten liggen. Ik snap dat je het op sommige plekken misschien weghaalt, maar gooi het dan vooral niet weg. Het is goud voor de tuin.
Overwinterteelt voor een vroege oogst
Heb je al een moestuin en zou je ook in de winter nog wat willen zaaien? Je zou een aantal gewassen nu wel buiten kunnen zaaien; dit heet overwinterteelt. Deze gewassen zaai je in oktober of november en oogst je dan in het vroege voorjaar. De zaden hebben nog net kunnen kiemen voor de vorst en hebben dus een snellere start. Ze zullen daardoor minder snel opgegeten worden door slakken of muizen en ze gaan minder snel dood door bijvoorbeeld een snelle afwisseling tussen droogte en regen. Denk hierbij aan gewassen als doperwtjes, tuinbonen, wortel en pastinaak.
Onrijpe tomaten oogsten
Heb jij nog onrijpe tomaten aan de planten hangen in de hoop dat ze nog zullen kleuren? Dan zou ik wel het weer in de gaten houden, want de nachten kunnen nu echt flink koud worden. Bij een beetje vorst is het gedaan en kun je er niks meer mee. Het is dus beter om al je groene tomaten eind oktober te oogsten en er een heerlijke chutney van te maken, want weggooien is natuurlijk zonde.
Gereedschap onderhouden
Vergeet niet het handgereedschap dat je afgelopen seizoen gebruikt hebt goed schoon te maken en eventueel in te vetten met een scharenspray. In de herfst en winter zul je merken dat het gereedschap minder gebruikt wordt en dus sneller kan gaan.
Meer inspiratie:
Recept: Chutney van groene tomaten
De tuin in oktober – Vlog
Schijnbare chaos in de stadstuin
Inmaken: Japanse stijl – Tsukemono
Stadstuinieren: Blog oktober, Floor Korte