Aardbeien kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Aardbeien kweken

Ik ben gek op fruit en al helemaal als je het kunt oogsten uit de eigen tuin. Aardbeien zijn toch zeker wel een van mijn favoriete zoete snackjes als ik een rondje door de tuin loop. Zoveel lekkerder dan die waterbommen uit de supermarkt. Natuurlijk zijn er ook kasaardbeien in het seizoen die smaakvol zijn, maar ze smaken toch nooit zo lekker als die uit eigen tuin.

‘Wanneer je verschillende soorten plant kun je op meerdere momenten oogsten’

Aardbeien kweken

Aardbeien kun je zelf opkweken vanaf een zaadje. Deze zaadjes kun je kopen, maar het is ook leuk om ze te oogsten van een aardbei. Wist je dat een aardbei een van de weinige vruchten is die zijn zaden aan de buitenkant van de vrucht heeft groeien?! Deze zaadjes kun je heel voorzichtig met een pincet van de aardbei afhalen en laten drogen. Hierna kun je ze zaaien. Weet wel dat de aardbeien die je in de winkel koop gekweekt zijn om te consumeren. De zaadjes die je van deze aardbeien oogst zullen daarom niet veel aardbeien voortbrengen. Het is dus beter om zaden te nemen van een aardbei die bij iemand in de tuin groeit. Als je niemand kent met aardbeien in zijn tuin zou ik kiezen voor het kopen van zaden.

Verschillende rassen

Je kan ze dus zelf opkweken maar het makkelijkste is toch wel om een plantje te kopen bij een kweker. Bij een kweker zul je ook kunnen kiezen tussen verschillende rassen, want het aanbod is groot. Wanneer je verschillende soorten in je moestuin plant heeft dat als voordeel dat je de aardbeien op meerdere momenten kunt oogsten.

– Lambada (kortdragend) mei/juni
– Korona (kortdragend) mei /juni
– Snow white (kortdragend) juni
– Ostara (doordragend) juni/september
– Furore (doordragend) juni/september

Vlog: Acht lekkere aardbeirassen

Aardbeien uitplanten

Aardbeien plant je het beste uit op een heuveltje grond, dit doe je omdat ze niet van natte voeten houden. Door dit heuveltje vloeit het water makkelijker af. Natte wortels kunnen er namelijk voor zorgen dat de plantjes snel gaan rotten en dan gaat de plant dood wat natuurlijk ontzettend zonde zou zijn. Zorg dat de aardbeiplant niet te diep staat, maar gelijk aan de grond zoals je hem uit het potje haalt.

Bodem bedekken

Zodra de eerste bloemen zichtbaar worden is het hopen op een goede bevruchting. Hier zijn hommels en bijen voor nodig. Plant daarom veel bloemen in de omgeving zodat deze insecten meer kunnen bezoeken dan alleen jouw aardbeien plantje. Zodra de bloemen bevrucht zijn vormen er in het midden mini aardbeitjes. Deze aardbeitjes worden met de week zwaarder en zwaarder. Als je dit constateert is het slim om op de bodem aan de voet van de plant een dikke laag stro te leggen. Deze laag zorgt ervoor dat de aardbeien een lekker schoon en droog bedje hebben om op te liggen. Op stro gaan de vruchten niet rotten. Een ander voordeel van deze strolaag is dat je meteen een goede bodembedekker hebt en minder water hoeft te geven.

Aardbeien stekken – Zo doe je dat

Meer inspiratie:

Recept: Courgette smoothie met aardbei
Spinazie oogsten voor een heerlijke omelet
Knoflook kweken en oogsten
Pronkbonen zaaien en oogsten

Stadstuinieren: Blog juli, Floor Korte

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close