De tuin raakt steeds leger en je merkt aan de dagen dat het herfst begint te worden. De temperatuur is nog wel heel zacht, maar de dagen worden korter en het koelt al sneller af. Alle oogst is inmiddels binnengehaald. Denk hierbij aan de pompoenen en de tomaten. De tomaten in overvloed heb ik allemaal lekker ingemaakt, zodat ik daar in de winter ook nog van kan genieten.
“Ik heb de munt zelf in een pot staan om te voorkomen dat hij door de hele tuin groeit”
Winterhard kruid of niet?
Naast veel groenten heb ik ook veel kruiden in de moestuin groeien. Veel zomerkruiden zullen binnenkort inzakken en afsterven door de kou. Veel hiervan komt dan in het voorjaar weer op.
Er zijn heel veel kruiden die de winter wel kunnen overleven en waar je gewoon van kan blijven oogsten, zoals:
- Rozemarijn – houd de plant goed bij door regelmatig te snoeien, maar snoei nooit verder dan het hout. Zo blijft de plant mooi compact en stevig.
- Tijm – ook deze kruipt lekker je tuin door als je hem niet af en toe bijknipt, maar snoei deze ook niet verder dan het hout. Als het nog een klein plantje is en je hebt hem in een pot geplant, breng hem dan naar binnen om zeker te zijn dat hij het overleeft.
- Laurier – dit kan een flinke stuik worden. Deze kun je dus lekker oogsten in deze tijd van het jaar.
De volgende kruiden sterven af, maar komen in het voorjaar gewoon weer boven de grond.
- Bieslook – ik doe nu al 3 jaar met dezelfde plant. Ieder jaar komt hij gewoon weer op als het warmer begint te worden.
- Peterselie – meestal sterft deze af en komt in het voorjaar weer op. Afgelopen jaar is de plant niet eens doodgevroren door de sneeuw die wij gehad hebben in de moestuin.
- Lavas – deze sterft boven de grond af, maar gaat in het voorjaar gewoon weer groeien.
- Citroenmelisse – dit wordt een superstruik als je niet oplet.
- Munt – deze woekert lekker en komt zeker het jaar erna weer terug. Ik heb hem zelf in een pot staan om te voorkomen dat hij door de hele tuin groeit.
Ieder jaar is anders en dus reageert ook ieder kruid er anders op. Test gewoon wat er blijft leven en wat niet. Mocht je de kruiden ook in de winter willen eten, haal de plantjes dan naar binnen of droog of vries de kruiden in.
Meer over kruiden:
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Moestuintips van Floor: Kruiden zaaien
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Zo moet je tijm, salie en lavendel snoeien
Doe het zelf: Stek je Munt
Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte