Paars mosterdblad - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Paars mosterdblad – Kweken en oogsten

Brassica juncea

Paars mosterdblad wordt vaak als sierplant geteeld vanwege zijn opvallende groene en paarse bladeren. Naarmate het weer kouder wordt, worden de bladeren intensiever van kleur. Paarse mosterd is echter ook eetbaar, rijk aan voedingsstoffen en een fantastische groenbemester.

“Regelmatig plukken voorkomt dat de bloemen zaad gaan schieten”

Zaaien/Planten: jaar rond
Hoogte: 5 cm – 30 cm
Afstand: 20 cm
Oogsten: herfst – zomer
Eetbare delen: blad, stengel en bladeren
Smaak: peperige mosterdsmaak
Thuis: Azië

Mosterd is lid van de enorme Brassica-familie waar de kool, broccoli, paksoi en radijs ook toe behoren. Diverse mosterdrassen worden al eeuwen lang geteeld in Azië en Europa, voor zowel de zaden (waarvan mosterd – de kruidenpasta – wordt gemaakt of geperst voor olie) als ook voor de bladeren.

Paars mosterdblad is een snel groeiend gewas dat ook in de winter kan worden geteeld. Als groenbemester levert het niet alleen voedingsstoffen voor de mens op, maar ook voor de bodem wanneer de plant afbreekt. Ook als mosterdblad de hele winter doorgroeit, kan het helpen voorkomen dat tijdens de zware winterregen voedingsstoffen uit de bodem wegspoelen.

Paars mosterdblad zaaien en verzorgen

Als deze winter net zo mild wordt als de vorige kun je, als je snel bent, nog steeds buiten zaaien (met wat extra bescherming, zoals een vliesdoek). Een ander groot voordeel van paars mosterdblad is dat het ook binnen kan worden geteeld als micro-groente of baby-bladgroente.

Het belangrijkste is om een klein beetje, maar regelmatig te zaaien. Zaai bijvoorbeeld elke twee weken, zodat je altijd vers mosterdblad hebt. Zaai voor baby-bladgroente op een afstand van 2,5 centimeter tussen de zaden en voor volgroeide planten 20-25 centimeter.

Oogsten en toepassen

Het rappe paars mosterdblad is binnen een paar weken klaar om te oogsten. De jonge bladeren kunnen geoogst worden als ze 5-15 centimeter lang zijn. Deze blaadjes kun je het beste rauw eten en geven een Dijon-achtige kick aan wintersalades. Je kunt ze ook gebruiken als garnering.

Als je ze door laat groeien, zullen de planten ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog worden. De volwassen bladeren (en stengels) kunnen worden gekookt, gestoomd of gebakken in een beetje olijfolie met wat knoflook. Gebruik tijdens het oogsten een schaar of een mes in plaats van de bladeren af te scheuren. Hierdoor zou je de plant teveel beschadigen. Regelmatig plukken voorkomt dat de bloemen zaad gaan schieten. Als je ze buiten hebt gezaaid, spit ze dan gewoon in de grond als groenbemester, want tegen de tijd dat het weer zomer wordt, zijn de bladeren taai en zó pittig dat de tranen spontaan in je ogen springen.

In het Europa van de 4e tot de 14e eeuw hadden kloosters en het koninklijke hof vaak een speciaal persoon in dienst, een zogenaamde mosterdmaker. Zijn enige taak was het kweken van mosterdplanten en er mosterd van maken.

 

Meer inspiratie:

Vaste groenten in de moestuin
Groene geheimen: Tamarillo
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Vlog: Een kruidenspiraal maken
Recept: Pompoentaart

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close