Rabarber: Mooi en lekker

“De bladeren zijn niet eetbaar en zelfs een beetje giftig”
Groente of fruit? Met rabarber weet je het eigenlijk nooit. Maar in de keuken gaat deze ongewone plant met zijn indrukwekkende stengels resoluut de zoete richting uit. Bovendien is het de ‘eerste’ fruitoogst uit de tuin. Zo vroeg dat je de fris-zure smaak van rabarber kunt combineren met het heerlijk aroma van vlierbloesem en de eerste kleine aardbeien.
Rabarber is een sterke, vaste plant die jarenlang in een hoekje van de tuin, zelfs een beetje verwaarloosd, uitbundig zal groeien. Halfschaduw vormt geen probleem, maar volop vocht en regelmatig organische voeding en een flinke schep compost zijn wel noodzakelijk om volop te kunnen blijven oogsten. Je oogst de stengels door ze onderaan de plant af te scheuren. De bladeren zijn niet eetbaar en zelfs een beetje giftig.
Vlier vraagt al evenmin veel aandacht en vaak komt zo’n struik spontaan in de tuin terecht. De kleine boom of struik vormt vanaf midden mei roomkleurige bloeischermen die een heerlijke zomerse geur in de tuin verspreiden. Pluk de de schermen wanneer de kleine bloemetjes bijna loszitten en wrijf ze voorzichtig met de hand los. Zeef de bloemen in een keukenzeef, want vaak zitten er massa’s superkleine spinnetjes en insecten tussen. De geur is fijn, maar teer, dus pluk de vlierbloesem vlak voor gebruik.
Welke soorten?
Snijbiet in de moestuin
Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden
Zo maak je rabarbercompote
Stadstuinieren 2015-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!