Rabarber: Mooi en lekker - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Rabarber: Mooi en lekker

“De bladeren zijn niet eetbaar en zelfs een beetje giftig”

Groente of fruit? Met rabarber weet je het eigenlijk nooit. Maar in de keuken gaat deze ongewone plant met zijn indrukwekkende stengels resoluut de zoete richting uit. Bovendien is het de ‘eerste’ fruitoogst uit de tuin. Zo vroeg dat je de fris-zure smaak van rabarber kunt combineren met het heerlijk aroma van vlierbloesem en de eerste kleine aardbeien.

Rabarber is een sterke, vaste plant die jarenlang in een hoekje van de tuin, zelfs een beetje verwaarloosd, uitbundig zal groeien. Halfschaduw vormt geen probleem, maar volop vocht en regelmatig organische voeding en een flinke schep compost zijn wel noodzakelijk om volop te kunnen blijven oogsten. Je oogst de stengels door ze onderaan de plant af te scheuren. De bladeren zijn niet eetbaar en zelfs een beetje giftig.

Vlier vraagt al evenmin veel aandacht en vaak komt zo’n struik spontaan in de tuin terecht. De kleine boom of struik vormt vanaf midden mei roomkleurige bloeischermen die een heerlijke zomerse geur in de tuin verspreiden. Pluk de de schermen wanneer de kleine bloemetjes bijna loszitten en wrijf ze voorzichtig met de hand los. Zeef de bloemen in een keukenzeef, want vaak zitten er massa’s superkleine spinnetjes en insecten tussen. De geur is fijn, maar teer, dus pluk de vlierbloesem vlak voor gebruik.

Welke soorten?

  • Rabarber, Rheum rhabarbarum, is verkrijgbaar als zaad en als plant. Er zijn speciale dwergrassen en selecties met rode stelen en sap. Maar ‘doodgewone’ rabarber is perfect voor een lekkere taart.
  • Ook van vlier, Sambucus nigra, zijn er speciale selecties met donker of ingesneden blad, roze bloemen en allerlei groeivormen. Maar ook de gewone wilde vlier voldoet prima.
  • Alpenaardbeien, Fragaria semperflorens, zijn verwant aan de wilde bosaardbei. Maar ze maken geen uitlopers en groeien, bloeien en dragen de hele zomer kleine aromatische vruchten aan compacte struikjes. Red wonder geeft zoete rode vruchten en Yellow wonder zorgt voor een ongewone kleur en een nog zoetere smaak.

Meer inspiratie:

Snijbiet in de moestuin
Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden
Zo maak je rabarbercompote

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close