Radicchio kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Radicchio kweken en oogsten

Radicchio (Cichorium intybus) is een verzamelnaam voor verschillende soorten rode kroppen die we vooral kennen door het gebruik in Italiaanse recepten. Het is verwant aan witlof en andijvie.

Radicchio kun je als kropsla kweken, of forceren zoals witlof’

Er zijn veel soorten Radicchio maar de belangrijkste zijn: Rosso di Treviso, een lange krop met smal blad; Variegato di Castelfranco, een grote lichtgroene krop met rode spikkels en Rosso di Chiggia, een rood kropje dat qua vorm op ijsbergsla lijkt. Radicchio heeft een bittere smaak dat door te bleken of te forceren tijdens de groei, minder bitter smaakt. Het gebleekt telen deed men al in de 13de eeuw. Tijdens de groei bond men de kroppen strak dicht. Het forceren van cichorei is in de 19de eeuw ontdekt. Het verhaal gaat dat de hoofdtuinder van de botanische tuin in Brussel de wortels was vergeten. Tot zijn grote verrassing waren de wortels gaan uitlopen.

Radicchio kweken

Radicchio kun je als kropsla kweken of forceren zoals witlof. Chioggia en Castelfranco lenen zich goed om als kropsla te kweken. Je zaait Chioggia vanaf april tot eind juli en oogst je 2-3 maanden later. Castelfranco kun je van juli tot september zaaien en oogst vanaf november. De soort is goed bestand tegen koude. Beide soorten zijn ideaal als nateelt van bijvoorbeeld vroege aardappels, bieten en tuinbonen.

Radicchio forceren

Treviso kun je forceren. Zaai vanaf mei tot eind juli. In de herfst rooi je de wortels. Verwijder het blad en bewaar de wortels op een donkere en koele plek. Vervolgens kun je starten met het forceren. Zet de wortels rechtop in een emmer en vul aan met een mengsel van aarde en zand. Zet de emmer op een donkere plek en geef regelmatig water. Na 3-5 weken kun je de eerste kropjes oogsten.

Meer inspiratie:

Recept: Gevulde Radicchio
Doe het zelf: Maak een kandelaar van een tak
Vlog: Recept Gnocchi met brandnetel
Roodlof en groenlof kweken

 

Stadstuinieren 2018-03  Tekst en fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close