Spigariello broccoli - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Spigariello broccoli – Kweken en oogsten

Brassica Olearacea

“Spigariello is verrassend goed bestand tegen de typische Brassica ziekten en plagen”

Spigariello is een in Nederland vrij onbekend gewas, maar ga je naar Napels in Italië, dan zal de lokale bevolking je met trots vertellen dat hun geliefde ‘Cavolo Broccolo a Getti di Napoli’ één van de meest gewilde, iconische en gerenommeerde groenten van Italië is sinds de Romeinse tijd.

Spigariello is een soort broccoli uit de Brassica-familie en wordt ‘aanbeden’ om zijn overvloedige, gedraaide lintbladeren met de smaak van broccoli en boerenkool. Bovendien geeft Spigariello heerlijke, eetbare bloemscheuten.

Zaaien: Maart – augustus
Hoogte: 70 – 100 cm
Afstand: 50cm
Oogsten: Vanaf eind april
Eetbare delen: bladeren en bloemscheuten
Smaak: Milde kool- broccoli smaak

Zaaien en Verzorgen

Spigariello is gemakkelijk te kweken. Het heeft een zeer lange zaaiperiode en zal snel oogst produceren. Zaai het in maart-augustus, 1 centimeter diep, hetzij direct op de uiteindelijke groeilocatie of onder glas. Plant het dan later uit met een afstand van ongeveer 50 centimeter tussen de plantjes.

Net als de meeste Brassica’s vraagt het om een rijke bodem. Voeg dus veel (zelfgemaakte) compost of goed verteerde mest toe voordat je het plant en vul zo nu en dan bij. Geef regelmatig water, vooral tijdens een hete zomer, om ervoor te zorgen dat het niet voortijdig tot zaad doorschiet.

Spigariello is verrassend goed bestand tegen de typische Brassica ziekten en plagen, maar je moet de jonge planten wel tegen vogels en rupsen beschermen. Het is een taaie plant en met wat extra bescherming tegen strenge vorst, zal het je met z’n bladgroen de winter doorhelpen.

Vanwege z’n decoratieve, krullende bladeren is Spigariello ook prima als eetbare potplant te kweken. Het is ook het proberen waard om de zaadjes dicht bij elkaar zaaien en later als verse babybladsla of microgroenten te oogsten.

Oogsten en Genieten

Spigariello heeft een hoge voedingswaarde en zit boordevol vitamine C, betacaroteen, calcium, vezels en anti-carcinogene stoffen. Wanneer de plant eenmaal gevestigd is, kun je individuele bladeren oogsten, wanneer je maar wil. Na ongeveer 70 dagen zullen zich kleine broccoli-achtige bloemscheuten beginnen te vormen. Pluk deze voordat de bloemknopjes open gaan.

Zowel de bladeren als de bloemscheuten zijn heerlijk, geserveerd op de traditionele Italiaanse wijze, vers of kort gekookt, op een pizza of in de pasta. Ze zijn ook geweldig in stoof- en wokschotels en rauw in salades. Of er simpelweg van genieten, als een unieke groente, kort voorgekookt of gestoomd, met wat olijfolie, knoflook en pepertjes.

In Napels staat Spigariello beter bekend als ‘Cavolo Broccolo a Getti di Napoli’. In het locale dialect komt ‘Getti’ van ‘getti d’aqua’, wat ‘waterfontein’ betekent. Dit is een mooie beeldspraak op Spigariello’s gedraaide, bladeren die de hemel inschieten en uitvloeien als een fontein.

Meer tips voor de kweker:

Moestuintips van Floor: Moestuin voor beginners
Kruisbessen kweken en oogsten
Start je moestuin: De bodem
Groene Portretten: Rodekool
Recept broccolitaartjes

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-06 –  Tekst: Natassia Doets | Fotografie: Mandy Barber van Incredible Vegetables

logo
Sluiten
close