De kunst van tuinieren: Piet Oudolf - Stadstuinieren
Groene verhalen

De kunst van tuinieren: Piet Oudolf

Piet Oudolf - High Line New York

‘Voor Piet Oudolf is het ontwerp van een tuin enkel de eerste stap. Op het moment dat de tuin begint te groeien, begint het pas’

De een zet z’n eerste tuinierstappen met de “moestuintjes” van de supermarkt, de ander raakt enthousiast na het zien van de tuin van de buren. Hoe het tuinvirus je grijpt is voor iedereen anders, maar voor elke tuinier komt er een moment waarop je je realiseert dat tuinieren meer is dan zaaien, water geven en oogsten. Uiteindelijk moeten al die planten immers een plek krijgen waar ze kunnen floreren.

De appelboom, de asperges, de vijg, de viooltjes en de peterselie… ze hebben allemaal hun eigen wensen wat betreft zonlicht, aarde en beschutting tegen kou en wind. Het is dan ook een ware kunst als het je lukt om de individuele behoeftes van gewassen en de volgroeide afmetingen, vormen en kleuren in gedachten te houden en in een totaalvorm te gieten die jouw tuinideaal vertaalt.

Sommige mensen huren iemand in voor deze klus; een tuinarchitect. Voor wie daar niet de middelen voor heeft of het liever zelf wil doen, zijn er echter voldoende cursussen, workshops en boeken te vinden om kennis en inspiratie uit te halen. Toets op Google “tuin ontwerpen” in, en je krijgt zelfs verwijzingen naar software om je tuin, balkon of terras met allerlei handige puzzelstukjes in te delen. Maar is dat hoe het werkt? Is een levend, alsmaar bewegend en veranderend stuk groen op zo’n manier te organiseren? Jazeker. Vanuit een praktisch oogpunt; absoluut. Maar als je jouw tuin meer wilt laten zijn dan een strategisch ingedeelde buitenruimte, zul je ook je fantasie en gevoel moeten laten spreken.

Piet Oudolf - High Line New York

Poëzie in de tuin

Iemand die dat heel goed kan, is onze eigen wereldberoemde Piet Oudolf. Zijn tuinen voeren je naar een andere wereld en laten zich lezen als poëzie. Tuinen van zijn hand vind je inmiddels overal: van de “High line” in New York, tot de tuin rondom galerie “Hauser & Wirth” in Engeland en zijn eigen tuin in Hummelo. Ik vind zijn werk sprookjesachtig mooi en niet te vergelijken met het werk van welke andere tuinarchitect dan ook. Het werk van Oudolf stijgt boven het praktische, logistieke en plantkundige uit en hij is net zozeer een kunstschilder van het kaliber Claude Monet als een expert op het gebied van alles wat groeit en bloeit. Ik had hem dolgraag willen interviewen voor dit artikel, maar dat bleek niet 1,2,3 te organiseren. Ik hoop daarom van harte dat bijgaande foto’s je zullen inspireren om een keer een tuin van hem te bezichtigen.

Een tuin ontwerpen begint met observeren

Voor Oudolf is het ontwerp van een tuin enkel de eerste stap. Op het moment dat de tuin begint te groeien, begint het pas. Dat is bij veel tuinarchitecten anders: grasveld inleggen, loungebank erop, heg eromheen en klaar. Oudolf observeert, experimenteert en denkt vooruit. Hij bestudeert de planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied en kiest meerjarige planten uit die goed gedijen in elkaars gezelschap, op de betreffende locatie en in het plaatselijke klimaat. Bovendien probeert hij planten die zichzelf vermeerderen via zaad zoveel mogelijk te vermijden en streeft hij ernaar om planten in te zetten die ook na hun “piektijd” nog interessant zijn voor insecten en het milieu.

Voor meer informatie: www.oudolf.com

Piet Oudolf - High Line New York

Meer inspiratie:

Boom met 40 soorten fruit – Sam van Aken
Knoflook kweken in een pot
Romke van de Kaa: Openbaar fruit

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

logo
Sluiten
close