Veldsla kweken en oogsten

Het is en blijft een uitdaging om je tuin tijdens de wintermaanden eetbaar te houden, maar met een gewas als veldsla (Valerianella locusta) kom je een heel eind. Ik vind het in ieder geval een makkelijk te kweken groente.

‘Red Rosie krijgt prachtige bruinrode blaadjes en brengt wat kleur in de wintertuin’

Vroeger beschouwde men veldsla als onkruid en boeren waren er niet altijd blij mee als de planten in hun velden verschenen. Het is de tuinman van de Franse koning Louis XIV geweest die ze op de menukaart van de elite heeft gezet. Echt origineel was hij daarmee niet: het ‘gewone’ volk had allang ontdekt dat de blaadjes voor een heerlijke maaltijd kunnen zorgen.

Veldsla kweken

Ik heb twee grote favorieten als het om rassen gaat: ‘Verte de Cambrai’ en ‘Red Rosie’. De laatste krijgt prachtige bruinrode blaadjes en brengt wat kleur in de wintertuin.

Het zaaien van veldsla doe je in augustus, september of oktober. Ik doe dat altijd in zaaitrays en plant de zaailingen uit als ze drie tot vijf centimeter groot zijn. Je moet de jonge plantjes wel beschermen tegen slakken, die zijn er namelijk dol op en kunnen in de herfst nog net zo levenslustig zijn als tijdens de zomermaanden. Verder is het belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat. Dat bereik je door een beetje gedroogde koemest of wormencompost door de grond te scheppen voordat je de zaailingen uitplant. Zo hebben ze een ‘voorraad’ om uit te putten. Tussentijds bijvoeden met wormenthee of smeerwortelgier zul je tijdens de natte wintermaanden immers niet doen. Gieters staan dan vaak werkeloos in de hoek!

Veldsla kweken in pot

Veldsla doet het prima in potten en bakken en een beetje vorst, sneeuw of hagel kan de plant niet deren. Worden de weersomstandigheden echt bar en boos, dan kun je er een cloche (stolp van glas of plastic) overheen zetten of een tentje bouwen van vliesdoek.

Tip:

Heb je tulpenbollen gepoot, dan kun je de laag grond boven de bollen gebruiken om veldslazaailingen uit te planten. Veldsla wortelt heel ondiep en tegen de tijd dat de tulpen opkomen, zijn de slaplanten op.


Recept pesto met veldsla

Er zijn ontelbaar veel recepten te vinden voor salades met veldsla en ik heb daarom besloten om dit keer iets anders te proberen. In het Duitse boek ‘Herbst & Winter Gemüse” van Anne Rogge vond ik een recept voor veldsla-pesto. In dit recept worden walnoten gebruikt en dat is een goede combinatie met de licht nootachtige smaak van veldslablad.

Met de hoeveelheden kun je natuurlijk spelen als je van pittigere, mildere, dunnere of juist stevigere pesto houdt.
Ik heb 80 gram walnoten geroosterd in een koekenpan zonder olie en deze daarna in de blender gedaan met 80 ml walnotenolie. Daar heb ik vervolgens 100 gram veldsla bij gedaan, 75 gram geraspte Gruyère kaas en 1 teen verse knoflook.
Zout en peper heb ik achterwege gelaten, maar dat wil jij er misschien wel aan toevoegen.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2017-04  Tekst en fotografie: Stella Faber