De moestuin van: Annemarie van den Berg

Midden in de bruisende stad Amsterdam vonden Annemarie van den Berg en haar partner een plek om hun liefde voor buitenleven en tuinieren tot bloei te laten komen. Op Tuinpark Ons Buiten transformeerden ze een kaal stuk veengrond—met niet meer dan een waterput—tot een weelderige sier- en moestuin van 320 m². Met een passie voor bloemen en een oog voor structuur en ritme, creëerden Annemarie van den Berg een paradijs waar ze elk seizoen opnieuw genieten van groei en bloei. Ondanks een paar missers—zoals een buxushaag die al snel plaatsmaakte voor beuken—weten ze als geen ander hoe je samenwerkt met de natuur om iets bijzonders te maken.
Plaats Moestuin: Tuinpark Ons Buiten – Nieuwe Meer – Amsterdam
Moestuin sinds: 2014
Grootte moestuin: 320 m2
We wonen midden in Amsterdam; het wonen in een stad vinden we hartstikke leuk, maar we zijn ook erg graag buiten. Via onze buren kregen we de tip dat er een stukje grond te koop stond in dit tuinpark, op een mooie plek wat verder van de snelweg gelegen. En voor maar 350 euro, al was er verder ook helemaal niets behalve een waterput. We hebben het stuk grond 3 steken diep omgespit om alle oude wortels te kunnen verwijderen. We hebben wel 2000 kg aan tuinafval weggebracht. Het gedeelte waar het huisje nu staat hebben we verstevigd met zand, de rest is veengrond.
Annemarie: ‘Het bloemenvirus heb ik van mijn moeder, ik ben dol op dat licht waaiende spul in de kleuren roze, paars, wit en blauw, veel blauw’.
Eigenlijk wel de hele cyclus; in de winter is het helemaal kaal en in het voorjaar komt alles op, echt een wonder. Daarnaast vinden we het opkweken leuk, het mooi maken, de planten de ruimte geven om mooi te worden. Het eigenhandig je paradijs creëren. We vergelijken het wel eens met Picasso: bezeten zijn om iets moois te maken.
Daarnaast zijn we geen stilzitters en ben je heerlijk in beweging.
De hele tuin. Het is heel divers qua beplanting, zonder dat het een ratjetoe is. We werken in groepen en behouden daarbij een bepaald ritme. Je moet oppassen dat de natuur het niet overneemt, je leert om dingen te beteugelen en samenwerken met de natuur.
Een buxushaag… Te tuttig voor woorden, vreselijk. Echt een foute keuze. We hebben er een beukenhaag voor in de plaats gezet. Maar van weggooien houden we ook niet, dus we hebben de buxussen op een soort marktplaats gezet en binnen een halve dag waren ze weg.
En door een constructiefout was het dak van het huisje al na 3 jaar verrot.
Pasta met aubergine, tomaten, tomatenpuree (of een blik gepelde tomaten als je geen verse uit eigen tuin hebt), knoflook, basilicum, thijm, mozzarella en parmezaanse kaas. Het heeft een beetje scherp zoete smaak.
De moestuin van: Roland Samuels
Erwtenscheuten kweken
Taco’s Stadsmoestuin: juni en juli (1)
Oca kweken in een pot
Moestuinbakken maken
Bijna klaar om te planten
Stadstuinieren 2018-04 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!