De moestuin van: Annemarie van den Berg - Stadstuinieren
Groene verhalen

De moestuin van: Annemarie van den Berg

De moestuin van Annemarie van den Berg

Plaats Moestuin: Tuinpark Ons Buiten – Nieuwe Meer – Amsterdam
Moestuin sinds: 2014
Grootte moestuin: 320 m2

Wat is de reden dat jullie met een sier- en moestuin begonnen zijn?

We wonen midden in Amsterdam; het wonen in een stad vinden we hartstikke leuk, maar we zijn ook erg graag buiten. Via onze buren kregen we de tip dat er een stukje grond te koop stond in dit tuinpark, op een mooie plek wat verder van de snelweg gelegen. En voor maar 350 euro, al was er verder ook helemaal niets behalve een waterput. We hebben het stuk grond 3 steken diep omgespit om alle oude wortels te kunnen verwijderen. We hebben wel 2000 kg aan tuinafval weggebracht. Het gedeelte waar het huisje nu staat hebben we verstevigd met zand, de rest is veengrond.
Annemarie: ‘Het bloemenvirus heb ik van mijn moeder, ik ben dol op dat licht waaiende spul in de kleuren roze, paars, wit en blauw, veel blauw’.

Waaraan beleven jullie het grootste plezier in de moestuin?

Eigenlijk wel de hele cyclus; in de winter is het helemaal kaal en in het voorjaar komt alles op, echt een wonder. Daarnaast vinden we het opkweken leuk, het mooi maken, de planten de ruimte geven om mooi te worden. Het eigenhandig je paradijs creëren. We vergelijken het wel eens met Picasso: bezeten zijn om iets moois te maken.
Daarnaast zijn we geen stilzitters en ben je heerlijk in beweging.

Wat is jullie grootste trots?

De hele tuin. Het is heel divers qua beplanting, zonder dat het een ratjetoe is. We werken in groepen en behouden daarbij een bepaald ritme. Je moet oppassen dat de natuur het niet overneemt, je leert om dingen te beteugelen en samenwerken met de natuur.

Wat was de grootste mislukking?

Een buxushaag… Te tuttig voor woorden, vreselijk. Echt een foute keuze. We hebben er een beukenhaag voor in de plaats gezet. Maar van weggooien houden we ook niet, dus we hebben de buxussen op een soort marktplaats gezet en binnen een halve dag waren ze weg.
En door een constructiefout was het dak van het huisje al na 3 jaar verrot.

Heb je een leuk recept voor ons?

Pasta all’ Arrabbiata

Pasta met aubergine, tomaten, tomatenpuree (of een blik gepelde tomaten als je geen verse uit eigen tuin hebt), knoflook, basilicum, thijm, mozzarella en parmezaanse kaas. Het heeft een beetje scherp zoete smaak.

Meer inspiratie:

De moestuin van: Roland Samuels
Erwtenscheuten kweken
Taco’s Stadsmoestuin: juni en juli (1)
Oca kweken in een pot
Moestuinbakken maken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-04 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom

Meer over:

logo
Sluiten
close