De moestuin van: Nina Westenbrink - Stadstuinieren
Groene verhalen

De moestuin van: Nina Westenbrink

Nina Westenbrink

 

Naam: Nina Westenbrink

Op de locatie waar nu Het Groene Huis – Landgoed De Melkweg gevestigd is, lagen vroeger sportvelden. Waar vroeger gevoetbald werd, vindt men nu 60 individuele tuintjes van 25m2 en één gezamenlijke tuin van ruim 200m2.

Plaats: Amsterdam-Noord
Moestuin sinds: 2015
Grootte: ruim 200 m², gezamenlijk met 7 anderen.

Wat is de reden dat je met een moestuin begonnen bent?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in kruiden en de werking daarvan, ik ben benieuwd naar alles wat eetbaar is, benieuwd naar hoe iets groeit. Zaaien en oogsten. Eigenlijk gewoon nieuwsgierigheid dus!

In het televisieprogramma ‘Hokjesman’ zag ik een uitzending over Tuindorp Oostzaan dat ging over het volkstuinproject. Hé, interessant, dacht ik. Niet veel later werd er in Tuindorp een proefmarkt georganiseerd, waar ook veel informatie te vinden was over de volkstuinen. Het leek me leuk om andere mensen te leren kennen en het leek me ook wel goed als beweging/sport. Ik heb met toen ingeschreven.

Nina en haar kas

Waaraan beleef je het grootste plezier in de moestuin?

Voornamelijk het voorbereiden en zaaien en dan dat hoopvolle moment om te zien hoe het opkomt. Van minizaadje tot resultaat. De voorpret van het voorzaaien en dan het oogsten! En ik vind het fijn om te weten waar je eten vandaan komt.

Wat is je grootste trots?

De kas, maar dat is niet mijn project…. Dus de zes moestuinbakken die ik geplaatst heb voor wisselteelt. Ze zijn gemaakt van douglashout. En de bijenbomen, die ik op een imkermarkt gekocht heb.

Wat was je grootste mislukking?

Zoals je ziet, het onkruid- en grasvrij houden. We hebben het echt wel grasvrij gehad, kartonnen platen neergelegd en houtsnippers gestrooid. Maar het gras komt zo snel weer terug, wellicht omdat hier vroeger sportvelden lagen.

Heb je een leuk recept voor ons?

Recept: Palmkoolchips

Bereidingswijze:

  1. Snijd het harde gedeelte uit het blad, strooi er een beetje zout over. Ook lekker om te kruiden met wat knoflook, peper en/of sesamzaadjes.
  2. Leg de bladeren op bakpapier in de oven. 180 graden hete lucht, 20-30 minuten. Daarna in stukjes breken.

Meer inspiratie:

De moestuin van: Kim Dictus
De daktuin van PAKT
Groen balkon: Tuinieren op vier hoog
Schijnbare chaos in de stadstuin
Moestuinbak maken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-01 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom

Meer over:

logo
Sluiten
close