Kruidenthee uit eigen tuin - Stadstuinieren
Moestuin

Kruidenthee uit eigen tuin

kruidenthee uit eigen tuin

Kruidenthee uit eigen tuin

Na(ast) asperges en rabarber kunnen we al weer volop verse theekruiden oogsten. Vaste planten geven vaak wat eerder oogst dan veel eenjarigen. Binnenkort zijn er ook weer vlierbessen te plukken voor limonade en ‘champagne’!

[Transcriptie onderaan dit artikel]

‘Nooit meer een vlog missen? Abonneer je hier (gratis) op ons YouTube kanaal’

Meer inspiratie:

Asperges telen: Zo doe je dat!
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Bergthee Kweken en oogsten
Moestuintips van Floor: Kruiden zaaien
Recept: Munt Limonana
Zelf plantaardige melk maken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

[Transcriptie]

Het is nog vroeg in het seizoen, maar los van de eenjarige kun je de meerjarige gewassen altijd wat eerder oogsten. Dan hebben we het natuurlijk over de rabarber en de asperges maar ik teel ook graag kruidenthee.

Kruiden voor kruidenthee

Er is nu al een heel wat oogstbaar. Marokkaanse munt, tijm, venkel als je zou willen. Citroenmelisse, lekker kruid, nog meer tijm, en hier ook bergamot. Bergamotplant, dat is de plant die de geur aan earl grey geeft. Dus een beetje citrusachtig. En dan heb je in een paar minuten oogsten weer thee voor een week of wat. Hier weer tijm, munt, bloeiende tijm, dat is wat zoeter, en bergamot, citroenmelisse en de marokkaanse munt. Dat droog ik dan thuis en gaat in wisselende samenstellingen of gewoon dwars door elkaar in een pot en dan heb je je eigen kruidenthee.

Dat kan je van die vaste planten natuurlijk een paar keer per jaar doen. Mijn uitdaging is altijd om voor de hele winter thee te hebben.

Verveine

Iets verderop in de tuin, in ander bed, staat de prinses van de tuin, dat is de verveine. Aloysia triphylla of Lippia citriodora.Van oorsprong komt de plant uit Zuid-Amerika, dus hij is niet altijd winterhard en hier is hij net buiten gezet, gaat hij groeien en dan over een paar weken is het weer 30 tot 40 centimeter hoog en kan ik gaan oogsten.

Kamille, berkenblad en brandnetel

Hier staat ook kamille. Eigenlijk is het zo dat ik als ik kamille aantref als onkruid in de paden of in andere bedden, ik het allemaal hier op een rijtje zet en zodra het straks net in bloei is, oogst ik het allemaal en dan kan het ook in de thee.
Als je echt enthousiast wordt over thee maken dan kun je ook frambozenblad erin doen, berkenblad, brandnetel topjes, maar eigenlijk heb ik vorig jaar de de moestuin iets te schoongemaakt want ik heb geen brandnetel meer over.

Er zijn een heleboel dingen die eigenlijk lekker zijn en gezond, al is het maar qua mineraalgehalte, die je zo een beetje bij elkaar kan sprokkelen en drogen en mengen het eigen tuin.

Als je nou de komende tijd nog meer zin hebt om te sprokkelen, moet je even wat mooie vlieren opzoeken. In de tweede helft van mei, soms nog begin juni, bloeit de vlier.
Ik vind dat zelf niet zo’n lekker thee maar je kunt er wel heerlijke limonade van maken, en als je er iets meer tijd besteedt ook lekkere vlierbloesem-champagne. Erg lekker.

[Einde transcriptie]

Meer over:

logo
Sluiten
close