Bergthee - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Bergthee – Kweken en oogsten

Gaultheria procumbens Bergthee

“Om de bladeren te oogsten knip je simpelweg de toppen van de takken naar wens af”

Bergthee (Gaultheria procumbens) is een laag-groeiende, wintergroene, overblijvende struik met geurende, glanzende bladeren en felrode winterbessen. De unieke smaak wordt gebruikt bij het brouwen van de Amerikaanse root-beer (de originele Coca-Cola). Bergthee houdt van schaduw en kan dat gezellige beetje kleur en leven aan de saaie plekken in je tuin geven. 

Bergthee kweken

Bergthee-planten groeien het best in (altijd) vochtige, maar goed drainerende grond in halfschaduw. Ze houden net als bosbessen van lichtzure grond, dus vergeet niet wat turf of ericaceae compost in te mengen voordat je ze in potten plant. Koop jonge planten (het hele jaar door verkrijgbaar) en plant ze het hele jaar door, zolang de grond niet bevroren is.

Verzorgen

Bergthee is volledig winterhard en over het algemeen ziekte- en ongediertevrij. Geef regelmatig voeding en tijdens de zomer voldoende water, bij voorkeur regenwater om de zuurgraad van de bodem hoog genoeg te houden.

Oogsten

Om de bladeren te oogsten knip je de toppen van de takken naar wens af. De bessen rijpen en de smaak verbetert naarmate de temperatuur zakt. Pluk de bessen voordat ze te zacht worden.

Bereiden

De bessen zijn niet echt geschikt om zo uit de hand te eten, maar zijn wel heerlijk door fruitsalades, muesli, toetjes en gebak. De bladeren hebben een subtielere smaak. Trek een medicinale thee van zowel de bladeren als de bessen, of probeer eens wat kaneel, anijs, kruidnagels en citroenschil toe te voegen om je eigen root-beer te maken.

Waarschuwing

Als je allergisch bent voor aspirine of vergelijkbare pijnstillers kun je Bergthee beter vermijden, aangezien het hetzelfde bestanddeel bevat (salicylaten).

 

Meer inspiratie

Kruidenthee uit eigen tuin
IJs uit eigen tuin
Bessen snoeien: Zo doe je dat
Salie kweken en snoeien
Moestuintips: Moestuin in de schaduw

 

Stadstuinieren 2018-01 Tekst: Natassia Doets

logo
Sluiten
close