Salie kweken en snoeien
Salvia officinalis is een kruid apart, vind ik. Niet alleen vanwege de bescheiden, zachte kleur en de veloursachtige textuur van de bladeren, maar ook omdat de smaak verrassend veel zwaarder is dan het uiterlijk van de plant doet vermoeden.
Geneeskrachtig kruid
Net zoals rozemarijn, komt de meerjarige en redelijk winterharde salie uit de landen rondom de Middellandse Zee. Het is een plant met een lange geschiedenis en een bijzondere reputatie als het om geneeskrachtige kwaliteiten gaat. Zo zou het kruid ontsmettend werken bij ontstekingen en insectenbeten, het concentratievermogen verbeteren en een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel. Uit ervaring weet ik bovendien dat saliethee helpt als je last hebt van je keel of wanneer je verkouden bent. Keelpastilles of zuigtabletten heb je in ieder geval niet meer nodig als je salie in je tuin of op je balkon hebt staan!
“Ik snoei de plant altijd terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond”
Salie kweken en verzorgen
Salie vraagt een vergelijkbare verzorging als rozemarijn en omdat je ook van dit kruid waarschijnlijk maar 1 tot 3 exemplaren zult uitplanten, zou ik salie niet zaaien, maar kopen als jonge plant. Je kunt er daarna immers heel makkelijk stekjes van nemen. Geef ook salie als het even kan een ruime terracotta pot (zelfs als je een volks- of achtertuin hebt, is dat geen verkeerde keuze) en meng zowel zand, grind als een eetlepel kalk door de potgrond. Zet de plant vervolgens op een zonnige plek en wees bescheiden met water en voeding, al vindt salie een scheutje brandnetelgier of wormenthee bij het gietwater soms best lekker.
Salie plukken en snoeien
Regelmatig plukken houdt de plant in vorm, net zoals het afknippen of uitknijpen van de toppen van jonge groeischeuten (de langste stengels met veel kleine blaadjes bovenin). Ik snoei de plant in maart bovendien altijd terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond, daar worden ze uiteindelijk alleen maar voller en mooier van.
Salie in de keuken
De Italiaanse keuken kent verschillende gerechten met salie en ook in Engeland gebruiken ze de aromatische blaadjes graag. Houd echter in gedachten dat de smaak behoorlijk zwaar is en wees niet te royaal met dit kruid.
Salie kun je ook heel goed drogen. Zo heb je er langer plezier van. Salie drogen: Zo doe je dat
Meer artikelen over kruiden:
Salie drogen
Groene portretten: Munt
Geneeskrachtige kruiden
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Kruidenspiraal maken – Zo doe je dat
Stadstuinieren 2017-01 – Tekst: Stella Faber