Maak eens een Kruidenspiraal - Stadstuinieren
Moestuin

Maak eens een Kruidenspiraal

Kruidenspiraal

Maak eens een kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een spiraalvormige constructie van ca. 2 meter breed en hoog. Een leuke, handige vorm voor kruiden en andere lage en middelhoge (eetbare) planten.

In een kruidenspiraal creëer je diverse microklimaten binnen een klein oppervlak, waarin verschillende soorten kruiden samen kunnen leven. Perfect voor een balkon of kleine stadstuin dus.

“een leuke manier om een eetbare kruidentuin te maken”

De indeling van de kruidenspiraal

De bovenste laag zal droger zijn (omdat het water naar beneden stroomt) en meer zon krijgen: geweldig voor warmteminnende rozemarijn, tijm, salie en kamille.
De onderste laag en de op het noorden gelegen schaduwzijde, zal een koeler, natter klimaat hebben en dus geschikt zijn voor planten zoals munt, peterselie en koriander.

Voorbeeld aanleg kruidenspiraal

Voordelen van een kruidenspiraal

  1. Met een kruidenspiraal maak je optimaal gebruik van zowel de horizontale als de verticale ruimte.
  2. De kruidenspiraal kan gebouwd worden op elke zonnige plek, op grond, steentjes, tegels of zelfs op beton (boor dan wel enkele drainage-gaten in het beton).
  3. Maak zoveel mogelijk gebruik  van gerecycleerd materiaal zoals stenen, bakstenen, oude tegels, boomstammen etc.
  4. Ook een minivijver aan de onderkant is mogelijk. Hierin plaats je eetbare gewassen zoals bijvoorbeeld wasabi, waterkers of watermunt.
  5. Een kruidenspiraal is gunstig is voor de biodiversiteit zoals lieveheersbeestjes, bijen en andere insecten, vogels en zelfs kikkers (als je ook de vijver toevoegt).
  6. Met een kruidenspiraal is het makkelijk om gebruik te maken van de versterkende eigenschappen van de planten.  Afrikaantjes verdrijven bijvoorbeeld plaagdieren en komkommerkruid en kamille verbeteren de groei en de smaak van naburige planten.
  7. Het is een echte blikvanger voor je stadstuin of je balkon.

Meer inspiratie:

Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Moestuintips: Winterharde kruiden
Zo maak je een eetbaar kruidengazon
Kruidenthee uit eigen tuin
Voedselbos in je stadstuin: De lagen

 

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close