Moestuin voorbereiden vakantie - Vlog - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuin voorbereiden vakantie – Vlog

Moestuin voorbereiden voor vakantie – Zo doe je dat

Wanneer je een volks- of moestuin hebt, vergt op vakantie gaan wel enige voorbereiding. Je wilt tenslotte bij terugkomst niet bedolven worden onder onkruid en oogst.

Met de juiste voorbereidingen kun je met een gerust hart vertrekken.

Met de juiste voorbereidingen kun je met een gerust hart vertrekken. Goed wieden en schoffelen en nog even zaaien voor een verse oogst bij terugkomst. Om courgettes van reuze formaat te voorkomen, verwijder je nu alle bloemen. Meer tips voor een zorgeloze vakantie vind je in deze vlog.

(De transcriptie van de vlog vind je onderaan dit artikel)

‘Nooit meer een vlog missen? Abonneer je hier (gratis) op ons YouTube kanaal’

Meer inspiratie:

Dorstige planten: Water geven tijdens je vakantie
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Heerlijke bessen uit eigen tuin
Groots genieten met klein fruit
Zes mooie moestuinplannen met vaste groenten
Vijgenboom: Kweken in pot

Klusjes in de moestuin voordat je op vakantie gaat

Het is in dit seizoen bijna zonde om op vakantie te gaan, want er komt zoveel moois aan. Maar als je het een beetje goed voorbereidt, kun je toch rustig weg en zorgen dat je erna lekker kunt oogsten uit je moestuin.

Wieden en schoffelen

Het belangrijkste om rustig weg te kunnen gaan, is de gedachte dat, wanneer je terugkomt, er niet een tuin vol onkruid op je wacht. Dus neem op een droge dag voor vertrek even de tijd neemt om te wieden in je moestuin.
Wieden is het onkruid, wat al zichtbaar is, eruit trekken en te schoffelen.
Schoffelen is over het algemeen, daar waar nog geen onkruid zichtbaar is, de grond zwart houden.

Zaaien voor je op vakantie gaat

Ik probeer ieder jaar, vlak voordat ik op vakantie ga, nog te zaaien.
In de vlog zie je de pluksla en de gewone kropsla op. Dat heeft dan mooi, de weken dat ik weg ben, tijd om te groeien en dan kan ik daarna soms meteen weer oogsten. Dus vlak voordat je op vakantie gaat nog wat zaaien, daar waar bedden zijn leeggekomen, is geen gek idee.

Courgette bloemen verwijderen

Een plant die je eigenlijk niet alleen kan laten tijdens de vakantieperiode is de courgette. Echter is er een truc om al die grote onderzeeërs te voorkomen.
Natuurlijk oogst je sowieso alles wat al zichtbaar is voordat je weggaat. Daarnaast knijp je gewoon alle mannelijke en ook vrouwelijke bloemen af. In deze vlog zie je courgettes in verschillende fases. Tot en met de hele kleintjes snij ik ze gewoon allemaal af voor ik vakantie ga. Wanneer je de bloemen die zichtbaar worden er ook af haalt, dan heb je toch weer een week gewonnen en komt er geen nieuwe courgette aan. Hij groeit dan pas weer verder als je terug bent.

Frambozen snoeien voor je op vakantie gaat

Bij mij is de voorjaarspluk van de frambozen voorbij. En daarom heb ik dus ook alle afgedragen takken weer uitgeknipt, zodat dat wat er nog staat van de herfstframbozen voor een herfstoogst kan zorgen, waarbij de uitlopers (die al gedragen) hebben niet in de weg zitten.

Gewassen aanbinden en stutten

De komende weken groeit het natuurlijk flink en het kan ook flink regenen en waaien af en toe, dus het is handig om de gewassen die om zouden kunnen vallen te stutten met een draadje voordat dat gebeurt. Het voorkomt dat je terugkomt in een ravage of op een plek waar je een heleboel moet restaureren.

Plannen met zaaien

Bij mij is het zo dat ik sowieso rekening houd met de zomervakantie.
Ik heb bijvoorbeeld alleen maar juni-dragende aardbeien, zodat ik in de zomervakantie geen vervangende pluk hoef te regelen.
Ik heb mijn sperziebonen altijd zo laat gezaaid, dat ze pas na de zomervakantie gaan geven, omdat er anders in juli en augustus echt een piek zou zijn terwijl je dan afwezig bent.

Aardappelen en tomaten controleren

De meeste van mijn aardappels staan er goed bij. Echter één van de rasjes hier vertoont toch ernstige en erg snelle verschijnselen van phytophthora. Dus morgen haal ik die er nog even uit.
Soms haal ik het loof af, maar laat ik de aardappel nog even in de grond zitten en die oogst ik dan als ik terugkom.

Andere gewassen

Er staat nog knoflook, maar die kan ik ook na de vakantie oogsten.
De wortel, de biet en de pastinaak kunnen gewoon doorgroeien, maar je moet natuurlijk wel even inschatten wat er in die week of twee weken afwezigheid kan overleven.
En het is ook goed al eens te bedenken waar alles wat te groot wordt, tijdens jouw afwezigheid, naartoe kan. Beter nu oogsten terwijl het op zijn best is, dan alles geschoten of bloeiend aantreffen als je weer terugkomt.

Nu oogsten of laten staan?

Sla

IJsbergsla kan niet zo goed tegen hitte. Is er hitte voorspeld? Oogst die dan nog voor vertrek. Laat dan een aantal open kroppen staan. Die kunnen dan gewoon een grote krop worden want die hebben minder last van de hitte omdat ze hun vocht kwijt kunnen. Het raakt namelijk niet opgesloten. Terwijl dat bij kropsla en ijsbergsla soms wel zo is.

Knolvenkel

Bij mij is nu zo veel knolvenkel oogstbaar, dat ik dat, voor ik vertrek, beter kan oogsten en in de koelkast bewaar. Dan blijft het beter dan dat het hier doorgroeit of misschien straks gaat schieten. Dat zou zonde zijn.

Zonnebloemen

Verder zijn mijn zonnebloemen netjes vastgezet. Die vangen veel wind.
Het zou jammer zijn als het regent en flink waait of juist als het zonnig is en flink waait, dat ze zouden beschadigen. Dus die zitten gewoon netjes vast.

Tomaten

Bij de buitentomaten hoop ik dat het prachtig weer wordt terwijl we op vakantie gaan, maar niet te mooi, zodat ze pas rijp zijn nadat we terugkomen. Het zal niet helemaal lukken, want ik zie dat de gele tomaatjes al aan het verkleuren zijn. Het zal in ieder geval zo zijn dat dat een van de eerste klusjes is als we terug zijn, genieten van de eerste tomaten.

Dus als ik nu nog een uurtje tijd maak om te wieden en schoffelen dan rest me niets anders dan inpakken en wegwezen.

Fijne vakantie allemaal!

 

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close