Bloemen in de herfst - Stadstuinieren
Moestuin

Bloemen in de herfst

Herfstbloeiers Saffraankrokus en Verbena

Een blog ter inspiratie, zodat jij de komende herfst ook wat meer kleur hebt in je tuin.

Wat is het koud en nat buiten, het is echt herfst. Ik probeer tussen het druilerige weer toch nog wat positiefs te ontdekken en dat zijn de kleuren van de bloemen in de herfst in mijn tuin. Niet alleen ik word daar blij van, de insecten ook. Het regent niet iedere dag, de zon laat zich gelukkig ook nog vaak zien. Op die dagen maak ik een heerlijk rondje in de tuin en vind ik de volgende bloemen.

‘Deze bloemen zijn een goede voedingsbron voor insecten in de koude maanden’

Dahlia

Ik denk dat dit wel een van de meest bekende bloemen is, of in ieder geval weer is geworden de laatste jaren. Hij is terug van weg geweest en daar ben ik blij om. De dahlia is een echte zomer- en najaarsbloeier. Je poot de knol in mei en kan de eerste bloemen verwachten in juli. Je kunt er echt heel lang van genieten. Na de eerste vorstnacht kun je het beste de dahlia’s uit de grond halen, drogen en opslaan. Volgend voorjaar plant je ze dan gewoon weer opnieuw uit.

Saffraankrokus

Een bolletje wat je zelf plant half augustus tot eind september kom nu op. Als de bloem opengaat is het tijd om in actie te komen, want de saffraankrokus bloeit maar acht dagen. Tijdens de bloei kun je de drie rode saffraandraadjes oogsten. Laat ze voorzichtig drogen op een keukenpapiertje en daarna zijn ze klaar om te verwerken in een fijn recept. Nog nooit saffraan geproefd? Probeer het eens, het is een enorme aanrader. Ik vind het lekker in combinatie met de smaken van citroen en tomaat.

Cosmea

Een rank en fantastisch bloemetje vind ik cosmea. Cosmea is eenjarig en je moet hem zelf zaaien. Dit doe je in het voorjaar. Zaaien kan in potjes in de kas of binnen, of meteen in de volle grond. Ik ben voor het laatste gegaan, lekker makkelijk! In mijn tuin staan ze in het wit en in het oudroze. Cosmea is niet eetbaar maar wel een feestje voor insecten. In de herfstmaanden zullen veel insecten de warrige plant gebruiken om een schuilplaatsje te maken. De planten sterven af zodra het gaat vriezen. Laat ze lekker liggen en ruim het pas op in het voorjaar.

Meer vrolijke herfstbloeiers:

Anemoon
Aster
Kamperfoelie
Ooievaarsbek
Verbena
Zonnehoed

Voedingsbron voor insecten

Herfstbloeiers zijn een goede voedingsbron voor insecten in de koude maanden. Zodra de bloemen uitgebloeid zijn vormen zich de zaden en deze zaden zijn weer heerlijk voor de vogels. Je brengt dus niet alleen kleur in de tuin, maar ook nog eens leven.

Meer inspiratie:

Eetbare bloemen, verrassend en gek – Vlog
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Moestuintips: Japanse wijnbes kweken
Doe het zelf: Insectenhotel

Op zoek naar een fijne moestuin agenda?

Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin

Stadstuinieren: Blog Oktober, Floor Korte

Meer over:

logo
Sluiten
close