Moestuintips - Pepers kweken Stappenplan - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Moestuintips – Pepers kweken Stappenplan

Start met zaaien

Het seizoen gaat toch echt weer van start; naast dat we allemaal het moestuinplan al gereed hebben, kunnen we weer starten met zaaien. Dat kan alleen binnen hoor en nog niet buiten, want daar is het namelijk nog veel te koud voor. Vanaf april kunnen we buiten pas starten, dus we moeten nog eventjes geduld hebben.

Half februari start ik met het zaaien van pepers en paprika. Ieder jaar ruil ik met iemand zaadjes, net zoals dit jaar. Zo laat je je verrassen in rassen. Dit jaar zijn het de volgende rassen die in mijn tuin groeien: 3 rassen pepers (Chinese 5 colour, Cayennepeper, rode chilipeper) en 4 rassen paprika (marconi red, california wonder, Red Bell, mini bell chocolate). Ik heb alles al klaarliggen om van start te gaan, maar wat heb je allemaal nodig en hoe doe je dit eigenlijk?

Dit heb je nodig om pepers te zaaien:

  • Kweekbak met kap (de kap is voorzien van ventilatie schuifjes)
  • Zaai- en stekgrond
  • Vermiculiet
  • Emmer
  • Water
  • Zaden
  • Warm plekje in huis boven de 20 graden
  • Plantenspuit gevuld met water

“De vermiculiet zorgt ook voor een losse structuur”

Stappenplan pepers zaaien

  1. Maak een combinatie van zaai- en stekgrond met vermiculiet. Doe dit samen in een emmer en doe hier wat water bij; verhouding 2/3 zaai- en stekgrond 1/3 vermiculiet. Mix dit met je handen totdat je merkt dat het allemaal goed aan elkaar blijft plakken, maar het mag niet te nat zijn. Als het te nat is kunnen de zaden gaan schimmelen.
  2. Doe de gemengde grond in de kweekbak en druk het voorzichtig aan met je handen.
  3. Maak met de achterkant van een lepel of je vinger kleine gaatjes in de grond en doe daar 1 zaadje in. Doe de zaadjes net zo diep in de grond als de zaden groot zijn. Dek de zaadjes af met het mengsel en druk het weer zachtjes aan.
  4. Hierna is het wachten geblazen, want het kiemproces van pepers en paprika’s kan erg lang duren, namelijk 8-20 dagen. Zet de kweekbak op een warme plek van ca. 20 graden. Ik kies altijd voor de keuken met daarboven een groeilamp.
  5. Haal iedere week even de kap eraf en zorg dat het wat kan luchten. Mocht de grond heel erg droog zijn, dan mag je de grond wat natter maken met de plantenspuit. Gebruik hiervoor een zachte straal en geen harde straal, want dan bestaat de kans dat de zaailingen in de grond beschadigen.
  6. Als de kleine plantjes boven de grond komen, is het nog meer wachten geblazen tot de kap er ook af mag. Dit mag pas als de plantjes groot genoeg zijn. Zelf doe ik dit bij ca. 4 blaadjes.
  7. Als het plantje 4 blaadjes heeft, kun je de plantjes verpotten naar potjes met gewone potgrond. Zelf meng ik hier altijd nog wel wat vermiculiet door. Dit geeft namelijk geleidelijk aan water af. Aangezien hij gewend is geweest aan een natte omgeving, moet je het nu een beetje afbouwen. De vermiculiet zorgt ook voor een losse structuur. De worteltjes kunnen zo alle kanten op groeien zonder veel kracht uit te oefenen.

Floor Korte Stappenplan pepers kweken

Op zoek naar een fijne moestuin agenda?

Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin


Meer handige tips:

Chilipepers: Zaaien voor het nieuwe seizoen
Meer handige tips over zaaien en zaden
Start je moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog maart, Floor Korte

logo
Sluiten
close