Bieten uit eigen tuin zijn superlekker. Het grootste voordeel is dat je kunt oogsten wanneer jij ze het lekkerste vindt; kleine bietjes zijn zoeter dan de grote bolle dikke bieten. Dus oogst gewoon naar wens. Ik geef je hieronder nog een aantal handige tips voor het kweken en oogsten van bieten.
Locatie
Bieten groeien goed in koel weer en gedijen het beste bij temperaturen tussen 10-24°C. Zaai de bieten dus in het voorjaar en in het najaar voor een betere opbrengst. Zorg wel voor een plekje met zon.
Grond
Als de bieten het een jaar minder goed doen, kan dit aan de bodem liggen. Zorg ervoor dat de grond los en luchtig is. Als de grond te compact is, maak je deze eerst los met een woelvork voordat je gaat zaaien. Dit helpt de bieten om goed uit te groeien onder de grond. Meng compost of organische mest door de grond om de voedingsstoffen te verbeteren.
Bieten kweken
Zaai de bieten direct in de volle grond op een diepte van ongeveer 2-3 cm. Hoewel je de zaden ook binnen kunt voorzaaien, is dit vaak extra werk. Zaai ze op een onderlinge afstand van 10 cm en houd 30 cm aan tussen de rijen. Geef de zaden na het zaaien water om de grond vochtig te houden.
Verzorgen
Zodra de bieten beginnen te groeien, dun je de zaailingen uit. Ze hebben allemaal minimaal 10 cm ruimte nodig dus houdt dit ook zeker aan. Te dicht op elkaar staande bieten zullen elkaar verdringen, waardoor je alleen kleine bietjes krijgt. Geef de plantjes voldoende water, vooral als het weer warm wordt.
Oogsten
Ongeveer 10 weken na het zaaien zijn de bieten klaar om te oogsten. Test altijd eerst een bietje om te zien of je tevreden bent met de grootte en smaak. Oogst alleen wat je direct gaat gebruiken, want bieten blijven in de grond langer goed dan in de koelkast. De grond is dan ook de beste plaats om bieten te bewaren.
“Dus oogst gewoon naar wens.”
Meer over bieten:
Groene Portretten: Bieten
Ketchup van rode bieten
Zweedse bietensalade
Tarte tatin met bieten
Rode bieten smoothie
Stadstuinieren: Blog mei, tekst en foto’s Floor Korte.