De moestuin in mei: Bieten kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

De moestuin in mei: Bieten kweken

Je eigen bieten kweken is simpel en heerlijk natuurlijk want je eigen bieten uit eigen tuin zijn gewoon het allerlekkerst. Je kan ze ook nog eens oogsten wanneer jij ze het lekkerste zijn. Kleine bietjes zijn zoeter dan de grote bolle dikke bieten.

“Dus oogst gewoon naar wens.”

Ik geef je hieronder nog een aantal handige kweektips voor de bieten.

Bieten kweken

Bieten groeien goed in koel weer en groeien het beste bij temperaturen tussen 10-24°C. dus zaai ze daarom ook in het voorjaar en in het najaar voor een betere opbrengst. Zorg wel voor een plekje met zon.

Maar in wat voor grond dan?

Het kan heel goed zijn dat de bieten het een jaartje niet doen, bekijk dan eens de bodem, is deze wel lekker los en luchtig. Is dit te vast dan is het aan te raden de grond voor het zaaien los te maken met een woelvork. Hierdoor kunnen de bieten onder de grond beter vormen. Meng compost of organische mest door de grond om de voedingsstoffen te verbeteren.

 

Hoe moet je ze zaaien?

Zaai de bieten direct in de volle grond op een diepte van ongeveer 2-3 cm. Ik zaai de zaden niet voor omdat het mij alleen maar extra werk oplevert, maar dit kan natuurlijk wel als jij dit zelf fijner vindt om zo de opgekomen zaailingen onder controle te houden. Zorg voor de juiste plantafstand dat de zaden goed groot kunnen worden in de rij. 10 cm van elkaar en 30 cm tot de volgende rij. Geef de zaden water na het zaaien om de grond vochtig te houden.

Verzorging

Zodra de bieten beginnen te groeien en er komen meer zaden op, dan dun je de zaailingen uit, dit is het weghalen van een te veel opgekomen zaailingen in de volle grond. Ze hebben allemaal zeker 10 nodig dus houdt dit ook zeker aan. Staan de zaden te dicht op elkaar dan gaan ze elkaar verdringen en krijg je alleen maar kleine bietjes. Geef de plantjes natuurlijk voldoende water als het te warm wordt.

Wanneer moet je ze oogsten?

Ongeveer na een week of 10 na het zaaien zijn ze groot genoeg om te oogsten. Natuurlijk is dit aan jezelf, dus test er vooraf altijd eentje en kijk of je tevreden bent. Oogst enkel wat je gaat verwerken, de bieten in de grond blijven namelijk langer goed daar dan als je ze bewaard in de koelkast.  

Meer over bieten:

Groene Portretten: Bieten
Ketchup van rode bieten
Zweedse bietensalade
Tarte tatin met bieten
Rode bieten smoothie

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog mei, tekst en foto’s Floor Korte.

logo
Sluiten
close