Wortels kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Wortels kweken

Wortels is een gewas dat elk jaar weer in mijn moestuin staat, en ieder jaar hebben ze weer een ander model. Soms een beetje krom, heel klein of juist weer recht. Ze maken er altijd een leuke verrassing van als je ze uit de grond haalt. Maar voordat we kunnen gaan oogsten, vertel ik je eerst hoe ik ze kweek in de moestuin. 

Optimale groeiomstandigheden voor wortels

Wortels groeien het beste in losse, goed doorlatende grond die diep genoeg is om lange wortels te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de grond vrij is van stenen en andere obstakels. Als je vaak een kromme oogst hebt, wat natuurlijk ook leuk en lekker is, kan het zijn dat de grond wat zwaarder is. Hierdoor kunnen ze minder makkelijk recht naar beneden groeien. Meng wat zand door de grond of maak voordat je zaait de grond los met een woelvork. 

Zaaien van wortels

Begin vroeg in het voorjaar met zaaien.. Zaai de zaden oppervlakkig en niet te diep. Plaats twee zaden per plekje en geef na het zaaien water met een gieter met broeskop om te voorkomen dat de zaden verschuiven.

 

Handige weetjes:

  • Zodra de wortels opkomen, en je hebt twee zaden op een plek gezaaid, moet je ze gaan uitdunnen. Dit is het weghalen van te veel aan zaailingen zodat er op iedere plek één zaailing overblijft. 
  • Loop niet over de grond tussen de beplante plekken in de moestuin, vooral niet als de grond heel nat is na een regenbui. Dit kan verdichting veroorzaken en de groei belemmeren. 
  • Wortelzaden hebben soms wat extra tijd nodig om te ontkiemen, vooral bij koude temperaturen. Wees geduldig en geef de zaden de tijd om te groeien.
  • Zorg ervoor dat het rondom je planten vrij blijft van onkruid, zodat de voeding in de bodem volledig beschikbaar blijft voor de wortels.

Wortels kweken

Worteltjes oogsten 

Na 60-80 dagen na het zaaien kunnen de eerste worteljes al geoogst worden, afhankelijk van het ras natuurlijk, maar dit kun je wel als leidraad aanhouden. Trek voorzichtig aan de toppen om te controleren of ze groot genoeg zijn om te oogsten; de bovenkant komt dan tevoorschijn. Snijd het loof eraf voordat je ze opbergt, hierdoor blijven ze langer goed. Ik bewaar de wortelen altijd in de koelkast om uitdroging te voorkomen.

Meer over wortels:

Groene Portretten: Wortels
Recept: Wortelsalade
Tip: Laat wortels van peulvruchten in de grond
Wortels kweken en oogsten met heerlijk risotto recept

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren: blog april, tekst Floor Korte.

logo
Sluiten
close