Aardappels kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Aardappels kweken

Zelf aardappels kweken in je tuin of op je balkon is erg leuk en makkelijk om te doen. Het is telkens weer een grote verrassing als je aan het einde van het seizoen de plant uit de grond haalt en je al die aardappelen ziet hangen. Maar hoe zorg je nou dat je daadwerkelijk aardappelen kunt oogsten en kan dit ook in potten? Dat lees je in dit artikel.

Aardappelen poten

Bij het kweken van aardappelen gebruik je het beste pootaardappelen. Dit zijn aardappelen die gekweekt zijn om opnieuw aardappelen uit te laten groeien. De aardappelen uit de winkel kun je beter niet gebruiken, die zijn namelijk gekweekt voor consumptie en de kans dat de opbrengst klein zal zijn is een stuk groter. 

Voor het kweken van aardappelen gebruik je het beste pootaardappelen. Pootaardappelen hebben een betere opbrengst en hebben minder kans op ziektes en plagen. Pootaardappelen zijn geselecteerd op gezondheid en kiemkracht.

De pootaardappelen leg je in maart in een eierdoos om ze te laten ontkiemen, dit doe je het beste op een plek waar het wat koeler is, maar niet vriest. Een plekje van 10-15 graden is super. Bij mij staan ze in de bijkeuken.

Uitplanten

Begin april gaan de aardappels met de wat groene uitlopertjes de grond in. Heb je hele grote pootaardappelen dan kun je deze ook nog in stukken snijden. Zorg er dan wel voor dat elk stuk minstens één uitlopertje heeft. Plant de aardappels 10-15 cm diep in de grond. De planten hebben veel water nodig dus zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Of deze nou in de volle grond groeien of in potten staan.

Standplaats

Aardappelen houden van zon, hoe meer zon hoe meer de plant het naar zijn zin heeft en dus ook meer oogst zal leveren. De aardappelen horen ook bloemen aan te maken, deze zorgen voor meer knollen in de grond.

Oogsten

Aardappelen kun je oogsten zodra je ziet dat het loof afsterft en op de grond gaat hangen. Sommige mensen oogsten hun aardappelen eerder voor kleinere, nieuwe aardappelen, terwijl anderen wachten tot het loof helemaal is afgestorven voor grotere aardappelen. Graaf dus gewoon wat aardappelen op, en als je tevreden bent met de oogst dan oogst je ze allemaal. De oogst is wel afhankelijk van het ras, er zijn namelijk rassen die vroeg in het jaar oogst leveren, midden en laat in het seizoen.

Aardappel rassen

Ik zou aanraden om verschillende rassen te kiezen, en dan ook nog eens rassen die niet veel voorkomen in de supermarkten.

  • Vroege aardappelen:
    Valvi – paars vastkokend
    Chérie – franse aardappel vastkokend
  • Midden:
    Desiree – heel sterk Nederlands aardappelras vastkokende aardappel 
  • Midden tot laat:
    Parli – een van de oudste aardappelrassen bijna 250 jaar oud. Licht kruimige aardappel

Aardappel kweken in potten

Ja, ook aardappelen kun je heel goed in potten kweken. Zorg dan wel voor goede potgrond en een ruime pot. Je kunt bijvoorbeeld een cementkuip gebruiken. Ik vind dit altijd veel fijner omdat er dan meer ruimte in de moestuin overblijft voor andere gewassen. Het is ook makkelijker oogsten. Je kunt de emmer of  cementton, waar je de pootaardappelen in uitplant, gewoon omkiepen om zo de aardappelen te oogsten.

In de volle grond is oogsten wat meer werk en de kans dat er aardappels achterblijven is groter. Dit is dus als je werkt met wisselteelt om de bodem gezond te houden, altijd net wat meer uitdaging. Zelf kweek ik inmiddels meer dan 5 jaar aardappelen in potten en voor mij werkt dat perfect. 

Welke aardappel rassen kun je kweken in potten?

  • Roseval
  • Lily rose
  • Truffel aardappel

Nog meer over aardappelen:

Zoete aardappel
Aardappelen oogsten
Zoete aardappel kweken en oogsten
Aardappel pannenkoeken
Aardappelen vervroegen
Gevulde zoete aardappel
Aardappels kweken in potten
Bladeren zoete aardappel oogsten
Aardappels telen in een kweekzak

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren: blog februari, tekst en foto’s: Floor Korte.

 

 

 

 

 

 

 

 

logo
Sluiten
close