Zoete aardappel in de keuken
De zoete aardappel is vrij eenvoudig in het gebruik. Je kunt de knollen met een dunschiller schillen, in fijne stukjes snijden en dan in elke groenteschotel verwerken. Wanneer je ze 5 tot 10 minuten meekookt behoud je niet alleen de mooie zoete smaak, maar ook de fijne zachte structuur. De smaak van de zoete aardappel is zacht en zoet, ergens tussen aardappel en wortel in en met een fijne warme geur.
Recept: Gevulde zoete aardappel
Een ideaal recept om snel en smaakvol een voedzame maaltijd te bereiden.
Dit heb je nodig
- 1 grote zoete aardappel per persoon
- 50 gr gekookte rode nierbonen (kidneybonen)
- tomatensaus (wortel, ui en tomaat, knoflook, peper en zout)
- een zoete ui
- bosje verse koriander
- 1 eetlepel zure room
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden
- Was en schrob de zoete aardappel en maak hem goed droog.
- Prik met een vork op 4 tot 6 plaatsen in de schil.
- Leg de zoete aardappel(s) in een ovenschaal en plaats die in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van de dikte van de bataten zullen ze in 15 tot 25 minuten gaar zijn.
- Controleer met een vork en laat indien nodig nog wat langer in de oven zitten. Eenmaal zacht haal je ze uit de oven en laat ze even afkoelen.
- Snijd de zoete aardappel over de lengte in en vouw hem open.
- Vul de aardappel met de gaargekookte rode bonen, overgiet met de tomatensaus, en werk af met fijngesnipperde zoete ui, fijngesneden koriander en een scheutje zure room.
- Tortillachips (nachos) erbij is helemaal perfect.
Eet smakelijk!
Meer inspiratie:
Zoete aardappel kweken en oogsten
Bladeren zoete aardappel oogsten
Recept: Pizza met mozzarella en oregano
Aardappels telen in een pot
Eten uit de stadstuin: Pastinaak
Moestuintips: Zaaitips voor de starter
Stadstuinieren 2020-02 Tekst en fotografie: Peter Bauwens