Bladeren zoete aardappel oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Bladeren zoete aardappel oogsten

Blad van de zoete aardappel.

Zoete aardappelen (Ipomoea batatas) worden vooral gekweekt voor de knollen, maar wist je dat de bladeren, bekend als Camote-toppen, ook goed eetbaar zijn? 

‘De bladeren en jonge scheuten van de zoete aardappel kunnen op elk moment geoogst worden’

Kweken

Er zijn verschillende zoete aardappelvariaties (allemaal met eetbare bladeren), waaronder met prachtige gele of paarse bladeren. Niet alle variaties zijn geschikt voor buitenteelt, dus kies de juiste variant.

Zoete aardappelbladeren zijn het beste uit jonge planten te kweken en zijn meestal vanaf eind mei beschikbaar. Zet ze in een rijke, goed afwaterende zandgrond in de volle grond of in grote potten, waar ze veel zon en warmte krijgen.

Verzorgen

Geef veel water en voed regelmatig bij voor weelderige bladeren en een snelle groei. Haal de planten naar binnen of bescherm ze zodra het weer vanaf september kouder wordt.

Oogsten en bereiden

Zowel de bladeren als de jonge scheuten van de zoete aardappel kunnen op elk moment geoogst worden. Gebruik ze zo snel mogelijk na het oogsten.

Rauw, gekookt of roerbakken

Je kunt de bladeren rauw of gekookt eten. Door de bladeren kort te koken worden ze minder bitter. Je kunt het blad van de zoete aardappel bereiden zoals spinazie of raapsteeltjes en ze kunnen in veel gerechten worden verwerkt. Of je kunt ze roerbakken in boter of olie met knoflook en zout. Je kunt zelfs de rauwe camote-toppen in een smoothie verwerken. Dit geeft je een geweldige gezondheidsboost.

Zoete aardappelbladeren bevatten grote hoeveelheden vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze zijn rijk aan vezels, calcium, magnesium en ijzer.

 

Meer inspiratie:

Recept: Zomerse delicatesse Artisjok
Zoete aardappel kweken en oogsten
Succesvol vijgen kweken
Recept: Hartige snijbiettaart
Aardappelen oogsten – Knollen, bessen en beestjes
IJs uit eigen tuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-01 – Tekst: Natassia Doets

logo
Sluiten
close