Moestuintips - Pompoen kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Moestuintips – Pompoen kweken en oogsten

Pompoen kweken en oogsten

Ik ben er dol op, pompoenen. Het is een echte herfst/wintergroente. Voordat deze bijzondere vruchten geoogst kunnen worden moet je wel even met enkele dingen rekening houden.

‘Pompoenen zaai je in april binnen voor in een klein potje’

Pompoenen zaaien

Wanneer start je eigenlijk het beste met het zaaien van pompoenen? Dit doe je het beste in april. Ze groeien vrij snel, dus wanneer je eerder zaait, zul je al snel met hele grote planten komen te zitten die je op je vensterbank niet meer kwijt kunt. Pompoenen zaai je namelijk binnen voor in een klein potje met potgrond. Na een dag of 5 zie je het eerste groene sprietje bovenkomen en erna gaat het ineens hard. De plantjes mogen naar buiten zodra de temperatuur overdag constant is en ongeveer boven de 18/20 graden blijft. Te koude dagen overleeft het jonge plantje niet.

Leuke pompoenrassen

  • Spaghetti pompoen
  • Blue Hongarian
  • Butternut
  • Red Kuri
  • Blue Kuri

Bovenstaande rassen zijn heel makkelijk te kweken in ons klimaat, dus dit kan eigenlijk niet misgaan. Wel moet je goed letten op ongedierte. Helaas zijn bij mij al een aantal keer de Blue Kuri pompoenen helemaal leeggegeten door de muizen. Andere jaren lukt het probleemloos, dus gewoon blijven proberen.

Pompoenen op steen tegen rotting

Pompoenen verzorgen

Wanneer de bladeren wat geel/lichtgroen worden, is het tijd om wat extra voeding te geven. Je kunt hier een berg compost of moestuinvoeding omheen strooien. Pompoenen zijn namelijk echte veelvraten en vragen veel voeding tijdens het groeiproces. Hoe groter het gewas, hoe meer voeding het nodig heeft. Vooral als de eerste vruchten vormen is het belangrijk dat de plant voldoende voeding ter beschikking heeft.

Zodra er twee of drie pompoenen aan je plant groeien, wordt het tijd om de toppen uit de plant te halen. Zo laat je de groei van de plant stoppen en richt de energie zich op de groei van de vruchten in plaats van op het aanmaken van nog meer blad. Natuurlijk kunnen er ook nog nieuwe vruchten gevormd worden, maar je zult vanzelf merken deze niet voldoende tijd hebben om groot genoeg te worden, voordat de vorst aanbreekt. Dat zou toch zonde zijn, dus ik zeg: “Gewoon op tijd toppen”.

Tip: Leg een laagje stro of een tegel onder de vrucht. De vrucht zal dan minder snel gaan rotten.

Bloemen in pompoen

Wanneer moet je pompoenen oogsten?

En dan is het tijd om  te oogsten. Met deze tips weet je wanneer de pompoenen klaar zijn om geoogst te worden:

  • Klop op de pompoen, klinkt deze hol dan is hij klaar
  • Is het steeltje bruin en houterig geworden, super dan is hij rijp
  • Verliest de plant al zijn blad en liggen er enkel nog vruchten op het veld, dan is het bijna tijd om te oogsten.

Meer inspiratie:

Dahlia’s rooien – stappenplan
Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst
De tuin in oktober – Vlog

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte

logo
Sluiten
close