Oerprei kweken

Oerprei of parellook (Allium ampeloprasum) is een weinig opvallend lid van de Allium-familie. Het is een prei, die misschien iets zoeter is dan een gewone prei, maar wel een opvallende eigenschap heeft. De planten van oerprei worden namelijk niet opgekweekt uit zaad, maar worden vegetatief vermeerderd door bollen.
De bollen van de oerpei worden, net als tulpenbollen, in het najaar geplant. Plant ze, net als prei, zo’n 10 centimeter uit elkaar in de rij. Wanneer je de bollen in augustus plant, komen de jonge stengels in al in september tevoorschijn. De jonge planten zijn tegen de winter uitgegroeid tot stevige jonge prei en gebruiken de zachte periodes van de winter om verder aan te dikken. Tegen de vroege lente zijn ze uitgegroeid tot volwaardige prei. Je kunt ze dan net als prei gewoon uit de grond halen en gebruiken. Maar oogst niet alles, bewaar wat planten om weer nieuw plantgoed van te oogsten.
Oogst niet alle prei, maar laat een aantal planten in de grond zitten. Die zullen tijdens de zomermaanden in bloei schieten (net als prei, maar geen zaad vormen) en in de hoogzomer maakt deze preivariant volop ondergrondse knollen. Wanneer de planten begin augustus bovengronds afsterven, kun je de bollen, in een groepje van 5 tot 7 bij elkaar, oogsten. Je kunt die bollen opeten (ze smaken naar prei), je kunt ze bewaren voor consumptie in de winter, of je kunt ze opnieuw uitplanten. Je kweekt dus tegelijk prei én je eigen plantgoed.
Oerprei is ideaal voor teelt op wat armere grond. Door gebruik van de plantbollen heb je een snelle start. Omdat je in het najaar start met kweken zal ook op lichte grond voldoende vocht aanwezig zijn om flink en snel te groeien. Oerprei is ook ideaal voor teelt in pot. En door ‘m niet uit de grond te halen maar telkens, net als bij bieslook, te knippen, kun je er een vaste plant van maken, om regelmatig van te oogsten en te laten hergroeien.
Prei kweken en oogsten
Recept: Taartje met mispels
Doe het zelf: Bloempot van drijfhout
Avocado plant kweken uit pit
Vlog: Eeuwig moes
Stadstuinieren 2017-04 Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!