Phytophthora in tomaten – Vlog

Hoewel er tomatenrassen zijn die het goed doen in de open lucht, kunnen plotselinge weersomstandigheden zoals een combinatie van veel vocht en warmte funest zijn voor je tomaten. Dit jaar heeft de schimmelziekte phytophthora veel schade veroorzaakt. Deze ziekte, die vaak ook op aardappelvelden voorkomt, tast niet alleen het blad aan, maar kan ook de vruchten besmetten, wat leidt tot de vernietiging van zowel bladeren als tomaten. Het is belangrijk om snel in te grijpen als je vermoedt dat je tomaten getroffen zijn door deze ziekte.
Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren
Phytophthora is een pseudomycose die zich snel verspreidt onder vochtige en warme omstandigheden. Het begint meestal met vlekken op de bladeren, die zich uitbreiden en uiteindelijk het blad volledig aantasten. Na het verwelken van de bladeren kunnen de vruchten volgen, wat resulteert in onherstelbare schade aan de plant.
De symptomen beginnen vaak met verkleurde, verwelkte bladeren die snel afsterven. De vruchten kunnen zachte, bruine vlekken ontwikkelen en uiteindelijk rotten. De ziekte verspreidt zich snel, dus het is van groot belang om de besmette planten direct te verwijderen.
Wanneer je tomaten door phytophthora zijn aangetast, is de enige oplossing om de planten volledig af te knippen en ze uit je tuin te verwijderen. Dit voorkomt dat de ziekte zich verder verspreidt naar andere planten.
De juiste manier om besmette planten te verwijderen is door ze naar de groenbak of de composthoop te brengen. Het is cruciaal om de planten niet in de tuin achter te laten, omdat de ziekte zich via de composthoop weer kan verspreiden naar andere delen van de tuin. Door besmette planten snel en zorgvuldig te verwijderen, verklein je de kans op verdere besmetting.
Sommige tomatenrassen zijn minder gevoelig voor phytophthora. Let bij het kopen van zaden of jonge planten op resistente variëteiten die beter bestand zijn tegen de ziekte.
Zorg ervoor dat je tomatenplanten voldoende ruimte hebben om goed te kunnen groeien. Overbevolking kan de luchtcirculatie belemmeren, wat bijdraagt aan een vochtig microklimaat waarin schimmelziekten gedijen.
Inspecteer je tomaten regelmatig op symptomen van phytophthora. Hoe eerder je de ziekte herkent, hoe sneller je kunt ingrijpen en voorkomen dat het zich verspreidt.
Besproei je tomaten bij voorkeur aan de basis van de plant en vermijd water op de bladeren. Nat blad is vatbaarder voor schimmelziekten, vooral in combinatie met hoge luchtvochtigheid.
Dorstige planten: Water geven tijdens je vakantie
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Wintertomaten – Zeker eens proberen
Recept: Chutney maken met groene tomaten
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!