Tatsoi: kweken, oogsten en recepten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Tatsoi: kweken, oogsten en recepten

Tatsoi is een ondergewaardeerde maar geweldige Aziatische bladgroente. Het is snel en makkelijk te kweken en werkt perfect als een gewas voor laat (of vroeg) in het seizoen omdat de plant erg goed tegen de kou, en zelfs enige vorst of sneeuw kan.

“Tatsoi is een fijn gewas voor laat in het seizoen”

Tatsoi zaaien

Zaai de tatsoi buiten van juli tot eind september (of onder glas in oktober/november). Zaai dun uit, 1,5 cm. diep en neem 15 – 25 cm. afstand tussen de rijen. Tatsoi groeit ’t beste in halfschaduw, maar tolereert volle zon als het goed vochtig blijft.

Verzorging

Tatsoi is makkelijk te verzorgen, maar houdt van vruchtbare grond. Voeg dus vóór het planten wat extra Zelf een wormenbak maken toe. Het reageert slecht op uitdrogen, dus geef tijdens droge perioden veel water.

Oogsten en bewaren

Tatsoi is na ongeveer 45 dagen klaar om te serveren. Als je het als babybladsla wilt gebruiken kun je het zelfs al eerder plukken. Pluk simpelweg de bladeren die je nodig hebt en laat de rest opnieuw spruiten voor een extra oogst. Tatsoi is vers het lekkerst, maar ze kunnen ook enkele dagen in een bakje of zakje in de koelkast bewaard worden.

Tatsoi recepten

Er zijn talloze recepten met tatsoi. Het is heerlijk om rauw of kort gekookt te eten, op het laatste moment toegevoegd aan het gerecht, of licht gebakken in olie met knoflook en ui. Werkt goed in salades, wokgerechten, omeletten, op pizza’s of simpelweg als lekker en gezond bijgerecht.
Heerlijk in combinatie met gember, sojasaus, sesamolie, cashewnoten, pijnboompitten, mie en eieren.

Meer inspiratie:

Ooit geprobeerd: Postelein
Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst
Salade met knolvenkel
Tomaten drogen
Tomaten zaaien
Oogsten in januari: Tatsoi

Stadstuinieren 2016-05 – Tekst: Natassia Doets

logo
Sluiten
close