Uit de stadstuin: Uien - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Uit de stadstuin: Uien

Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!

“Probeer ook eens andere soorten, zoals zo’n futuristische Egyptische ui of roze bosuitjes”

Uien kun je zaaien maar ook als pootuien kopen. Zaai de uien of plant de pootuitjes in maart en april. Plant de pootuitjes niet te diep, het puntje van de ui moet net boven de grond uitsteken. Zelf plant ik de rijen uitjes overal tussendoor. Tussen de kropjes sla en naast de peultjes.

Geef direct na het planten regelmatig water, dat zorgt ervoor dat ze snel aanslaan. Vanaf juli oogst je steeds zoveel uien als je nodig hebt. Haal in augustus wel alle uien uit de grond en laat ze drogen. Uien kun je maanden op een koele plek bewaren.

Probeer ook eens andere soorten, zoals zo’n futuristische Egyptische ui met uitjes in de top of roze bosuitjes.

No waste

De uiteinden van bos- en lente-uitjes, die je normaal weggooit, kun je weer opnieuw planten. Zet het uiteinde van een uitje met de worteltjes in een bakje water of potgrond. Het wordt vanzelf weer een lente-uitje dat je kunt uitplanten. No waste!

Meer inspiratie:

Prei en ui telen uit zaad – Vlog
Recept: Pizza met lente-uitjes en kruiden
Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten
Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen
Tweedehands groenten

Stadstuinieren 2016-01  Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close