Aardappels kweken in een pot

Groene Portretten: Aardappels

De aardappel (Solanum tuberosum) komt uit de Solanaceae familie (de nachtschadefamilie), waar ook de tomaat, aubergine en paprika bij horen. Hij is afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, waar een stuk of 8 rassen in het wild groeien die de voorouders zijn van de meer dan 3000 soorten die nu wereldwijd gekweekt worden.

“Het is handig om de pootaardappels binnen te laten voorkiemen”

De plant werd gedomesticeerd in de Zuid-Peruaanse Andes waar men hem zo’n 5000 jaar geleden voor het eerst begon te kweken. Men vermoed dat de Spaanse veroveraars de aardappel rond 1534 hebben ontdekt. Hij werd door hun namelijk omstreeks 1562 meegenomen naar de Canarische eilanden en reisde een paar jaar later richting het noorden van Europa.

Aardappelen kweken in een pot

Aardappels doen het op een zonnige plek prima in zowel open grond als pot. Zelf kweek ik ze eigenlijk liever in een pot dan in de grond omdat ze in een pot minder vatbaar lijken te zijn voor ziektes. Zorg dat de pot een diameter heeft van minimaal 35 cm en vul hem met ongeveer 25 cm aarde. Hierop leg je maximaal 2 pootaardappels met de scheuten omhoog gericht. Het is handig om de pootaardappels binnen te laten voorkiemen. Op die manier kun je zien welke aardappels zich het beste ontwikkelen. Erg handig als je ruimte beperkt is! Strooi vervolgens zo’n 20 cm aarde over de aardappels en geef ze altijd voldoende water. Maar niet teveel, want dan loop je het risico dat de rot in de aardappels kruipt. Zeker in een plastic pot.

Aardappel aanaarden

Als de planten omhoog gekomen zijn en niet langer dan 10 cm, strooi je er nog een laagje aarde over. Dit herhaal je net zolang tot je de top van de pot, emmer, bak of zak hebt bereikt. Men zegt dat dit de groei van de knollen stimuleert. Of het waar is weet ik niet, maar baat het niet dan schaadt het niet!

Aardappelen in de keuken

Het is erg leuk om rassen te kweken die je niet in de winkel of op de markt kunt kopen en om daar dan nieuwe en onbekende recepten mee uit te proberen. Duits “Kartoffelbrot” bijvoorbeeld. Ik had het wel eens gegeten, maar nog nooit zelf gebakken.

Recept Kartoffelbrot

Kartoffelbrot

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber